Руската армия реши да намали драстично бойните действия в киевско и черниговско направление

DenNews.bg
29.03.2022
размер на текста:

Руската армия реши да намали драстично бойните действия в киевско и черниговско направление, каза заместник-министърът на отбраната Александър Фомин, който представлява ведомството в преговорите с украинската делегация.
„Поради факта, че преговорите за изготвяне на споразумение за неутралитет и неядрения статут на Украйна, както и за предоставяне на гаранции за сигурност на Украйна, преминават на практика, от Министерството на Отбрана, за да се повиши взаимното доверие и да се създадат необходимите условия за по-нататъшни преговори и подписването на горепосоченото споразумение, беше взето решение за радикално, понякога, намаляване на военната активност в киевското и черниговското направление", той каза.

Говорейки пред репортери, Фомин също призова украинските власти да "стриктно спазват Женевските конвенции", включително тези, свързани с хуманното отношение към военнопленниците, и да изключат изтезанията.

Днес приключи първият ден от преговорите между представители на Москва и Киев в Истанбул. Руската делегация, както и в предишните кръгове, беше водена от помощника на президента Владимир Медински. Разговорите бяха предшествани от среща между Медински и лидера на фракцията „Слуга на народа“ във Върховната Рада Дейвид Арахамия.
Руско-украинските преговори започнаха на 28 февруари, 10 март, в кулоарите на дипломатическия форум в Анталия, се проведе среща между руските и украинските външни министри Сергей Лавров и Дмитрий Кулеба. Преговарящите продължиха да общуват онлайн.
На 24 февруари Русия започна специална операция за демилитаризиране на Украйна. Според Министерството на отбраната въоръжените сили нанасят удари само по военната инфраструктура и украинските войски, а на 25 март изпълниха основните задачи на първия етап: значително намалиха бойния потенциал на Украйна. Основната цел в руското военно ведомство се наричаше освобождението на Донбас.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети