Ръст в бързите кредити за обзавеждане и в кредитите за жилища

DenNews.bg
22.03.2022
размер на текста:

 Миналата година беше малко по-спокойна от предходната, което се отрази в известна степен и на нивото на търсените кредити. Ако попитаме специалистите в отпускането на бързи онлайн кредити Minizaem, то и те ще потвърдят, че са забелязали увеличение в кандидатстването за кредити за обзавеждане. Кредитите за жилища също показват скок. Естествено, това е ясен символ, че хората започват отново да купуват жилища. Причините може да са различни - от живеене в новия имот, до закупуване на имот и обзавеждането му с цел инвестиция в недвижимо имущество, вместо в несигурните в момента пазари. Оправдани ли са обаче кредитите за покупка на обзавеждане? Нека да разгледаме подробно цялата ситуация и да видим какво ни очаква през 2022 г.

Защо лихвите са ниски?

Много интересна е икономиката в настоящия момент. Финансовите услуги се променят ден за ден. На първо място трябва да отбележим, че има ръст на необслужените кредити, но той е минимален. Според прогнозите, той трябваше да е доста по-висок. Отделно от това, съществува увеличение на кандидатстването и тегленето на всички видове кредити, включително и на бързи кредити. Депозитите също са се увеличили и то с около 9%, което никак не е малко.
Инфлацията също оказва някакво влияние. По принцип тя е добър сигнал за всяка една икономика на всяка една страна. Развиващите се страни обикновено са в инфлация, а не в стагнация. Лихвите по кредитите се запазиха на ниски равнища според специалисти, заради икономическите и държавните стимули през годината. Освен това кредитните фирми водеха политика за поощряване на тегленето на кредити, за да може икономиката ни да оздравее, въпреки ковид мерките.

Възстановява ли се икономическата активност?

Инфлацията е ясно доказателство за това. Не се наблюдава намаление на покупателната сила на българите, което също е обнадеждаващо. По-високото търсене на кредити за обзавеждане може да се дължи и на факта, че когато пандемията настъпи, много хора отложиха закупуването на имот и обзавеждане за по-късен етап, заради финансови трудности. Това беше страничен ефект от локдауните. През изминалата година обаче, всички, които бяха отложили тази инвестиция, я направиха. Това естествено се отрази и на данните.
Заедно с инфлацията се увеличават и заплатите в определени сектори, което най-вероятно през тази година ще доведе до по-голяма кредитна активност, както и до продължаване на тенденцията с увеличението на депозитите. Специалистите прогнозират, че до края на годината обаче ще се усети забавяне и стабилизиране, но е възможно да се наложи да се прибегне и до кредити до заплата.

Ще се нуждаят ли хората от бързи кредити?

Тук отговорът е да. Причината е, че спешните онлайн кредити са изключително лесен начин да си осигурите пари в брой. Заедно с кандидатстването, одобрението и трансфера е възможно, желаната сума да е при вас за няколко часа. Предвид факта, че все още има доста икономически сътресения, включително и в момента обтегнатите отношения с Русия и руските активи, то бързите кредити ще останат търсен финансов продукт.
Отделно от това, всяко едно домакинство, което иска да предприеме ремонт или обзавеждане се нуждае от пари. В несигурни времена, бързите кредити предлагат една сигурност за постоянен партньор, който ще ви помогне, дори и по средата на процеса по обзавеждане, да останете без доходи временно. Това е и основната причина бързите кредити не само да продължат да бъдат популярни, ами и да бъдат предпочитани пред останалите видове, които са с по-дълги и тежки процедури за одобрение.

Каква година ни очаква?

Още от първото тримесечие на 2022 г. си личи, че годината ще е изпълнена с изненади и сътресения в икономическо отношение. Няма как конфликта между Русия и Украйна да не се отрази на финансовата ситуация в страната. Възможно е дори голяма част от населението да се поддаде на спекула и да започне да се презапасява, в очакване на нова криза. Българската икономика обаче е стабилна и ако се наблюдава подобен ефект, той ще бъде плод само на спекула и излишна паника.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети