Как да си изберете вид кафе капсула?

DenNews.bg
22.03.2022
размер на текста:

 Преди да изберете каква кафе капсула би била подходяща за вашия вкус трябва да знаете разликата между различните видове зърна. Някои от тях са по-широко използвани от други и със сигурност сте ги чували. От Nespresso ни разкриват особеностите на различните видове зърна.

Какво представляват кафе зърната?

Кафените зърна са семената на цъфтящите растения, плодоносни храсти от семейство Брошови. Плодовете на растението кафе, произвеждат две „зърна“ или семки, които производителите събират и продават, това представлява търговията с кафе. Специалистите накисват тези незрели зелени кафени зърна за два дни, за да отстранят външния слой и ги изпичат в различна степен, за да получат светло, средно или тъмно печени зърна. Ако обичате кафе на зърна, то знаете че може да смилате зърната до различна консистенция, преди да ги използвате за приготвяне на напитката.
Макар да се вярва, че етиопски пастир на кози открива растението кафе около 850 г. сл. Хр. Производителите не започват да култивират растението до седемнадесети век. През това време растението се разпространява от Йемен и Арабския полуостров до Източна Африка, Индия и Европа, като в крайна сметка пристига в Южна Америка и Карибите през осемнадесети век.

Къде растат кафените растения?

Кафени растения се отглеждат в повече от 50 страни по света. Из между тях са тропическите и субсахарските региони на Африка, Етиопия и Либерия, Югоизточна Азия, като Филипините, Индонезия и Виетнам и Южна Америка, която произвежда повечето кафе на зърна в света на места като Бразилия и Колумбия.

Кои са основните видове кафе зърна

Кафените растения са изключително разнообразни и попадат в три основни категории:
Арабика: Сортовете на растението Арабика съставляват по-голямата част от световното производство на кафе. Кафените зърна арабика са открити за първи път в Етиопия и производителите на кафе ги отглеждат на голяма надморска височина. Те растат най-добре над морското равнище. Мнозина смятат, че са с по-високо качество от другите сортове, благодарение на гладкия си вкус и липсата на горчивина. Популярните сортове арабика включват Typica, Bourbon и Caturra. В момента Бразилия е най-големият производител на кафе арабика в света.Ако искате да усетите вкуса на арабиката, кафе капсулите Nespresso, BARISTA CREATIONS FREDDO INTENSO и Shanghai Lungo са много добър пример за комбинация на различни арибики. Освен това кафе капсулите са лесен и удобен начин, да получите гореща чаша кафе за нула време.
Либерика: Кафе на зърна с високо съдържание на кофеин, които са открити за първи път в Либерия и оттогава са станали популярни и на места като Филипините. Вкусовите профили могат да варират значително, като някои зърна показват агресивна горчивина. Вариантите включват и Excelsa, която расте в Югоизточна Азия.
Робуста: Кафето Робуста произхожда от Африка на юг от Сахара. Тези зърна са често срещана гледка в смеси, тъй като техните доминантно горчиви вкусове може да са по-малко желани сами по себе си. Производителите често правят разтворимо кафе, използвайки кафе на зърна робуста. Кафе капсулите Cape Town Lungo може да ви дадат доста добра представа каква е комбинацията между Робуста и Арабика, така че ако не сте опитали от тези капсули досега, нашият съвет е да не се бавите.
Как да изберем кафе капсулата за нас
Някои кафе капсули Nespresso https://www.nespresso.bg/bg/nespresso-caps са създадени от комбинация от няколко видове зърна. Когато си изберете вариант може да прочетете на етикета, дали в капсулите има кафе от един произход или от няколко различни. Кафетата с един произход са най-добрият начин да изпитате пълното изражение на даден вкус. От друга страна, кафените смеси предоставят баланс между вкусовете.
Ако харесвате сладки вкусове, флорални и цитрусови, изберете леко печено кафе, при което минималното време за печене запазва оригиналния вкусов профил на зърната непокътнат. Ако предпочитате по-ниска киселинност с нотки на топъл карамел, опитайте средно печено, като „градско“, „американско“ или „бленд за закуска“. За пиещите кафе, които обичат интензивност с малко нюанси, тъмно печените кафени зърна като френското кафе и италианското са идеални опции, предлагащи опушени и горчиви нотки.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети