Над 20 са работещите пунктове за регистрация за временна закрила на територията на страната

DenNews.bg
21.03.2022
размер на текста:

 Над 20 са вече пунктовете в страната, където се издават регистрационни карти за временна закрила на бягащите от войната в Украйна. Освен на двата гранични пункта при Русе и Дуранкулак, важният документ може да бъде получен и на ЖП гарата в София, както и в районните или областните представителства на МВР в Несебър, Поморие Бургас, Свиленград, Благоевград. Картата с новите места се обновява и допълва непрекъснато на правителствения портал. Освен тези данни, на официалния сайт https://ukraine.gov.bg/bg/ може да се следят и дневните справки за броя влизащи хора от Украйна, колко от тях остават и са настанени у нас.
В нашата страна са влезли над 100 000 украинци, от тях близо 50 000 са останали в България. До момента около 1500 имат временна закрила, регистрирани са около 700 души, потърсили международна закрила и още толкова са входираните в Държавната агенция за бежанците молби.
Над 25 хиляди души вече са получили подслон при условията на одобрената от правителството програма за 40 лева на ден.
В Националния туристически регистър са заявени 99 места за настаняване по програмата, капацитетът им е близо 21 хиляди легла.
Всичко необходимо за медицинското обслужване на идващите в България е осигурено от Министерството на здравеопазването. Работи телефонна линия за насочване към лечебни заведения. Децата ще бъдат включени в специално изготвения имунизационен календар, съобразен с украинския, за да могат да покрият здравните изисквания за постъпване в детско заведение или училище.
МТСП е институцията за подпомагане на желаещите подкрепа, чрез дирекция „Социално подпомагане“. Условието е да имат документ за самоличност, след това да са привързани към конкретно място на живеене, за да получат като лица в риск еднократна помощ от 375 лева. Ако пребиваването им продължи до следващ отоплителен сезон, те ще имат и помощ за отопление. Предвидено е право на доплащане, ако при тях има настанени деца за отглеждане.
Вече има регистър на децата, пожелали статут убежище, все още няма сигнали за поискана временна закрила. До момента се знае за 2 непридружени деца и 96 деца с придружители. При влизане в България на възрастен и дете, възрастният трябва да подаде декларация, че иска да се грижи за това дете.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети