Русия ще обяви Меtа за екстремистка организация

DenNews.bg
11.03.2022
размер на текста:

 Руската главна прокуратура настоява Meta да бъде призната за екстремистка организация и да бъде забранена дейността й в Руската федерация. Това съобщиха за ТАСС в пресслужбата на Главната прокуратура на Руската федерация.

"В съответствие с федералния закон "За противодействие на екстремистката дейност" Главната прокуратура на Руската федерация изпрати искане до съда за признаване на Meta Platforms Inc. за екстремистка организация и забрана на дейността й на територията на Руската федерация, ", се казва в съобщението.

Освен това, поради наличието на данни за престъпления по алинея 2 на чл. 205.2 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Пропаганда на тероризма") и алинея 2 на чл. 282 от Наказателния кодекс на Руската федерация (разпалване на омраза и вражда със заплаха от насилие), Главната прокуратура изпрати материали до Следствения комитет на Руската федерация за решаване на въпроса за наказателното преследване.

Meta Platforms Inc. включва социалните мрежи Facebook, Instagram и WhatsApp messenger. Главната прокуратура съобщи, че според данни, потвърдени от изявление на говорителя на Meta Platforms Анди Стоун от 11 март, в светлината на събитията в Украйна, компанията временно премахва забраната за социалните си мрежи за жители на редица страни да публикуват информация, съдържаща призиви за насилие срещу руски граждани, включително военни.

"Подобни действия на ръководството на компанията не само формират идеята за допустимост на терористични дейности, но са насочени и към разпалване на омраза и вражда към гражданите на Руската федерация", са заявили от Прокуратурата.

Главната прокуратура съобщи, че "Роскомнадзор" ограничава достъпа до Instagram и Facebook. Според ведомството в Instagram се разпространяват информационни материали, съдържащи "призиви за извършване на насилствени действия срещу граждани на Руската федерация, включително военнослужещи, и систематично се публикува информация, съдържаща призиви за участие на граждани на територията на Руската федерация в масови безредици, придружени с насилие." По-рано надзорният орган съобщи за участието на Facebook "в нарушения на основните човешки права и свободи, правата и свободите на гражданите на Руската федерация, които гарантират, наред с други неща, свободата на медиите", припомня ТАСС.

Тази сутрин станая ясно, че платформите на Meta ще позволят на потребителите на Facebook и Instagram в някои държави да отправят призиви за насилие срещу руснаци и руски войници в контекста на нашествието в Украйна. Това става ясно от вътрешна кореспонденция, видяна от "Ройтерс".

Става въпрос за временна промяна в политиката относно речта на омраза.

Освен това компанията за социални медии временно разрешава и някои постове в Русия, Украйна и Полша, в които се призовава за смъртта на руския президент Владимир Путин, както и на беларуския му колега Александър Лукашенко.

От поредица от вътрешни имейли до модераторите на съдържание в Европа става ясно и че се разрешава да бъде хвален десният украински батальон "Азов", което обикновено е забранено.

Временните промени в политиката относно призивите за насилие към руски войници се отнасят за Армения, Азербайджан, Естония, Грузия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Украйна.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети