Прокуратурата повдигна обвинение на 7 каналджии

DenNews.bg
01.03.2022
размер на текста:

 Специализираната прокуратура повдигна обвинения на седем лица за участие в организирана престъпна група за каналджийство и подпомагане на чужди граждани, влезли незаконно в страната.
Те бяха задържани на 28.02.2022 г. при специализирана операция на ГДБОП на територията на гр. София и областите Перник, Стара Загора, Хасково и Кърджали под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.
Седмината са обвинени за това, че от март 2020 г. подпомагали срещу заплащане преминаването на нелегални мигранти през държавната граница от Република Турция, временното им пребиваване в България и извеждането им в Република Сърбия по пътя им към държави от Западна Европа (престъпления по чл. 321, чл. 280 и чл. 281 от НК).
Групата организирал и ръководел афганистанският гражданин Н.Х. Той поддържал контакти с каналджии в Турция и Сърбия, в т.ч. от афганистански произход. Уговарял с тях местата, където да бъдат посрещнати в страната на групи от по 8-10 до 20 човека. Идващите от Турция чужденци били посрещани с бусове и леки автомобили от участниците в групата (български граждани). Те били превозвани до различни селища в страната и настанявани в квартири. Впоследствие били транспортирани на групи до българо-сръбската граница, където получавали указания къде и как да я преминат.
При извършените претърсвания на жилища и лични обиски, у един от обвинените за участие в групата са намерени и иззети 11 000 евро, за които се предполага, че са придобити от престъпна дейност. Трима от задържаните за осъждани, като двама от тях – за подпомагане на нелегални мигранти в страната.
Възможно е обвинения по досъдебното производство да бъдат предявени и на други лица, съпричастни с дейността на организираната престъпна група.
С прокурорски постановления на седмината обвинени е наложено задържане до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе в Специализирания наказателен съд искания за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети