Арести в Турция за обидни постове за коронавируса на Ердоган

DenNews.bg
06.02.2022
размер на текста:

 Прокуратурата на Истанбул започна разследване в неделя срещу потребители на социалните мрежи, които публикували обидни постове в отговор на твърдението на турския президент Реджеп Ердоган, че се е заразил с Омикрон.

Екипи на отдела за борба с киберпрестъпността към Главната Дирекция по сигурността са засекли в социалните мрежи "провокационни споделяния" във връзка със заразяването на турския президент Реджеп Ердоган и съпругата му с COVID-19.

Установени са били имената и адресите на общо 31 потребителя на акаунти, споделили обидното съдържание. За 8 от тях е било издадено прокурорско решение за задържане.

Засега са арестувани петима, показват данните на Отдела за борба с киберпрестъпността. Няколко поста били изпратени от акаунти, чиито адреси се намират в чужбина.

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че "тези, които проклинат и обиждат нашия президент, са лишени от цивилизационни ценности и минимални човешки качества, те са арогантни и невежи".

Междувременно турският президент Ердоган съобщи в Туитър, че и той и съпругата му прекарват COVID-19 с леки симптоми заболяването и се чувстват добре, както и че той самият продължава да работи от дома си.

В Турция действа закон срещу обида на президента, предвиждащ наказателна отговорност. Това нарушение се наказва със затвор от една до четири години.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети