Западът удари Русия с икономически санкции

DenNews.bg
24.02.2022
размер на текста:

 В отговор на руската инвазия в Украйна, Западът започна да налага санкции.

Налагаме пакет от икономически санкции на Русия, които ще имат значителен ефект - както незабавно, така и с течение на времето. Блокираме 4 основни руски банки, като сред тях е ВТБ, уточни той. Американските им активи ще бъдат замразени.

Санкционираме конкретни руски милиардери, свързани с Кремъл. Това ще ограничи способността на Русия да прави бизнес в долари, евро, паунда, йени, каза той. Последните ходове ще спрат "повече от половината от руския високотехнологичен внос",обяви Байдън.

Обединеното кралство налага безпрецедентен набор от икономически санкции на Русия, включително настояване за прекратяване на използването от Русия на международните платежни системи Swift, замразяване на активи на всички големи руски банки, ограничаване на паричните средства, държани от руски граждани в банките на Обединеното кралство и санкциониране на повече от 100 физически и юридически лица, съобщава "Гардиън".

Борис Джонсън призова европейските лидери да се съгласят, че използването на основната платежна система от Русия трябва да бъде преустановено, като се аргументира в разговор с германския канцлер Олаф Шолц и на среща на лидерите на Г-7. Този ход вероятно ще получи съпротива от страните от ЕС.

Обявявайки пакет от санкции, за които Джонсън обеща, че ще "затрудняват" руската икономика, премиерът каза, че във вторник ще бъде въведено законодателство, което да забрани на големите руски компании да набират финансиране на пазарите на Обединеното кралство и да попречи на Русия да набира държавен дълг на пазарите на Обединеното кралство.

Санкциите включват и ключови олигарси, на които ще бъдат замразени активи, въпреки че източници твърдят, че още имена - включително това, което според тях ще бъдат по-разпознаваеми фигури - ще бъдат оповестени през следващите седмици.

Премиерът обяви 10 мерки, които Обединеното кралство предприема незабавно. Обединеното кралство ще замрази активите на всички големи руски банки, включително VTB, втората по големина банка в страната с активи на обща стойност 154 милиарда британски лири.

Канада не закъсня.

"Днес, в светлината на безразсъдния и опасен военен удар на Русия, ние налагаме допълнителни, строги санкции", заяви премиерът Джъстин Трюдо на пресконференция.

Мерките са насочени срещу 62 физически и юридически лица, включително членове на руския елит и големи руски банки.

Анулират се всички разрешения за износ, след като Москва започна тотална инвазия в Украйна, обяви Трюдо.

Швейцария затяга мерките срещу Русия след инвазията в Украйна, каза президентът Игнацио Касис в четвъртък, въпреки че мерките няма да включват незабавно замразяване на милиардите франкове, държани от руснаци в швейцарски сметки, съобщава "Роайтерс".

Правителството ще коригира своите разпоредби, така че Швейцария да не може да бъде използвана за заобикаляне на санкциите, наложени от Европейския съюз, каза Касис на пресконференция в Берн.

"Неутралитетът не означава безразличие", каза Касис, повтаряйки осъждането на Швейцария за нападението, което той определи като тежко нарушение на международното право.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети