ЕК: От днес в ЕС става възможно издаването на COVID сертификати след антигенен тест

DenNews.bg
22.02.2022
размер на текста:

 Европейската комисия съобщи, че от днес в ЕС става възможно издаването на COVID сертификати след извършване на антигенно изследване, предава БТА. С промяната ще бъде улеснено издаването на документи на хората, чието заразяване е установено само по този начин.

Комисията уточнява, че досега сертификати за заразени и преболедували се издаваха само при потвърждение на състоянието с тест PCR. Занапред данните от бързите антигенни изследвания ще бъдат приравнени с PCR, когато са направени в лаборатория и са от производител, включен в списъците на ЕС.

Ще се признават със задна дата данните от антигенни изследвания, направени след 1 октомври миналата година. ЕК уточнява, че решението е свързано с оценката на учените и цели облекчаване на системата за изследвания, натоварена от повишения брой заразени заради разпространението на щама Омикрон на вируса на ковид. COVID сертификатите на ЕС са предназначени за пътувания в Общността и притежателите на валиден документ следва да не бъдат подлагани на допълнителни изисквания за преминаване на границите.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети