„Европейската социална мрежа“ кани български общини да се присъединят

DenNews.bg
21.02.2022
размер на текста:

 
Европейската социална мрежа (ЕСМ) подписа ново многогодишно споразумение за сътрудничество с Европейската комисия (ЕК) (2022-2025 г.). През новия програмен период мрежата ще продължи да работи с членовете си, общински и държавни институции и неправителствени организации, за да им помага да насочват ресурси, да създадат необходими специалисти и цялостно да подобрят социалните услуги, които предлагат на гражданите.

Понастоящем в България ЕСМ има само един член - Община Варна, но през 2022 г. Мрежата ще положи усилия, за да разшири присъствието си на местна почва и да покани повече български общини, институции и НПО да се възползват от това, което организацията предлага.

ЕСМ е мрежа, която обединява над 150 организации от 35 държави в Европа и отвъд границите й, с фокус на дейността върху обществените социални услуги и интеграцията, с цел подпомагане обмена на знания и принос към формирането на нови политики в сектора. Тази дейност включва взаимодействие със заинтересованите страни на местно, национално и европейско равнище за въвеждане на най-новите стандарти за качество на социалните услуги, които се предоставят на местните общности.

С членство в ЕСМ, институциите могат да споделят своя опит и да влияят върху европейските и националните политики, да черпят идеи и подкрепа за собствените си програми, както и да споделят най-добри практики с колеги от цяла Европа. Чрез работните групи на ЕСМ, семинарите и годишната Европейска конференция за социалните услуги членовете се запознават с най-новите постижения в сферата на социалните услуги, например в области като: иновации в социалните услуги, цифровизация, как социалните услуги могат да получат достъп до финансиране от ЕС, интегрирани грижи и подкрепа, както и предизвикателства в следствие от COVID кризата и начини за преодоляването им. Членовете могат също да кандидатстват за отличие от Европейските награди за социални услуги и да вземат участие в обучения и политически консултации.

"За нас е удоволствие да продължим сътрудничеството си с ЕК. През последните няколко години социални услуги бяха изправени пред уникални предизвикателства. Ние помагаме на сектора да се адаптира, да изгради устойчивост и да намери оптималния подход и средства за финансиране, като същевременно спазва най-високите стандарти за качество в полза на гражданите. От 2022 г. ще съсредоточим работата си в тези области чрез работните групи по качеството и трансформацията и устойчивостта на социалните услуги, работната ни група по финансирането и политиките на ЕС, както и годишния ни семинар за интегрираните програми за социално приобщаване. Ще се фокусираме и върху достигането до нови общности, за да могат и те да се възползват от програмите, финансирани от ЕС", обяви главният изпълнителен директор на ЕСМ Алфонсо Лара Монтеро.
Всяка институтция, която се присъедини към ЕСМ, може да научи повече за успешните проекти на Мрежата. В началото на кризата с COVID-19 ЕСМ положи съществени усилия да идентифицира иновациите в сферата на социалните услуги. Те са част от библиотеката с добри практики, достъпна за членовете на ЕСМ – например създадените от една израелска община курсове за подобряване на дигиталните умения, в които възрастни граждани се учат как да се възползват пълноценно от общинските и държавни административни услуги онлайн, как да поръчват храна и лекарства онлайн и да ползват различни платформи, за да поддържат връзка със семейството и приятелите си, като по този начин поддържат социално дистанциране и се грижат за здравето си. Има много подобни добри практики, които си струва да бъдат разпространени в полза на гражданите в цяла Европа и отвъд границите й.

За повече информация относно ЕСМ, моля, посетете www.esn-eu.org.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети