Българин след отвлечените от бунтовници на Ал Кайда в Йемен

DenNews.bg
20.02.2022
размер на текста:

Българин е след отвлечените петима служители на ООН, съобщава Би Ти Ви днес, позовавайки се на информационна агенция в Йемен.

За отвличането на петимата служители стана ясно още минали петък, когато световните информационни агенции излзоха със следната информация:

Петима служители на Организацията на обединените нации бяха отвлечени от заподозрени бойци на Ал Кайда в Южен Йемен, съобщиха йеменски служители в събота.

Те бяха отведени в провинция Абян късно в петък, докато се връщаха в Аден, временната столица на Йемен, след полева мисия, потвърдиха ООН.

„ООН е в тесен контакт с властите, за да осигури освобождаването им“, каза Ръсел Гийки, говорител на висшия служител на ООН в страната.

Говорителят на генералния секретар на ООН каза, че са запознати със случая, но отказа да коментира "по очевидни причини". Той не даде подробности.

Правителството на Йемен идентифицира отвлечения персонал на ООН като четирима свои граждани и един чужденец.

Те са работили с Министерството на сигурността и безопасността на ООН, се казва в съобщението, добавяйки, че правителството работи, за да осигури освобождаването им.

Какви са исканията на похитителите?
Племенните лидери казаха, че водят преговори с похитителите, за да осигурят освобождаването на работниците.

Похитителите, казаха те, искат откуп и освобождаването на някои екстремисти, затворени от международно признатото правителство на Йемен.

Какво е положението в Йемен?
Страната, една от най-бедните в Близкия изток, е разтърсена от гражданска война от 2014 г.

Тя започна с подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които поеха контрола над столицата Сана и северните части на страната.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети