Сомалия, Кения и Етиопия имат спешна нужда от хранителни продукти

DenNews.bg
02.02.2022
размер на текста:

 Сомалия, Кения и Етиопия алармират за климатични промени в региона. Голяма суша заплашва живота на милиони хора в Африканския рог, алармира AP.

Очакванията са до средата на март повече от 6 милиона души в Етиопия да имат необходимост от помощ. Консорциумът на неправителствените организации моли страните донори да предоставят повече средства за повече от 7 милиона души, които се нуждаят от спешна хуманитарна интервенция в Сомалия, информира AP.

В сомалийския регион на Етиопия хората са свидетели на невиждано засушаване и недостиг на храна, което поражда спешна необходимост от хуманитарна намеса за изхранването на хората там, допълва AP.

В резултат на продължителното засушаване хората губят своя добитък и препитание, пасища няма, а липсата на храна се отразява на семействата в региона значително.

По изчисления на UNICEF над 150 000 деца не са в училище, за да помагат в домакинството, търсенето на вода и поддържането на добитъка, който замира и оставя хората без препитание, добавя AP.

Представител на ООН Джанфранко Ротилиано заяви на брифинг на ООН в Женева, че без животните хората са обречени да останат без храна и посочи като важна стъпка да се възстановят кладенците, да се направят нови сондажи и да се достави водата до системите за здравеопазване и системи за хранене, пояснява AP.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети