Спецпрокуратурата прати в съда 6-има полицаи за корупция

DenNews.bg
10.02.2022
размер на текста:

 Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу шестима полицейски служители, обвинени за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи.
Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2017 г. до 23.01.2019 г. на територията на гр. София. Тя е била ръководена от К. К., инспектор в Четвърто РУ на СДВР, в нея участвали четирима служители от същото Районно управление и служител от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.
Шестимата обвинени са предадени на съд за това, че искали и получили неследващи им се облаги – пари, от управители на търговски обекти в столицата, за да не бъдат извършвани проверки в обектите им. Търговците плащали ежемесечна такса „спокойствие“. Полицейските служители предупреждавали работниците в търговските обекти и за предстоящи проверки по линия на търговията с фалшиви стоки и укриване на данъци.
Ръководителят и членовете на престъпното сдружение са предадени на съд за участие в престъпна група (престъпление по чл. 321, ал. 3 от НК), както и за искане и получаване на подкуп от длъжностно лице (престъпление по чл. 302, т. 1, вр. с чл. 301, ал. 1 от НК).
Максималното наказание, което могат да получат, ако бъдат признати за виновни, е „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години.
Специализираният наказателен съд насрочи разпоредително заседание по делото.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети