18-годишен студент стана най-младият чернокож кмет, избран в САЩ

DenNews.bg
08.12.2022
размер на текста:

18-годишен студент Джейлън Смит от колежа в щата Арканзас е станал най-младият чернокож кмет, избран в САЩ.

Във вторник той беше избран да ръководи провинциалния град Ърл, на 30 мили (48 км) западно от Мемфис, Тенеси.

Той не е първият 18-годишен кмет в историята на САЩ, но това не попречи на семейството му да празнува голямата победа.

„Майка ми не може да спре да плаче“, каза Смит пред Washington Post в сряда.

Демократ, той спечели в града с 1800 жители, тъй като повечето политически наблюдатели от САЩ бяха настроени за състезание за Сената в Джорджия.

„Време е да изградим по-добро дружество в Ърл, Арканзас“, написа Смит във Facebook, за да отпразнува победата си над градския градски инспектор.

„Бих искал да благодаря на всички мои поддръжници за това, че накараха хората да гласуват. Наистина съм благодарен за всички вас.“

Резултатът от гласуването беше 235 на 185, според преброяването на офиса на секретаря на окръг Критендън.

Новият кмет се кандидатира на платформа за подобряване на полицейските сили, ремонт на градската дренажна система, решаване на проблеми с изоставените къщи и подобряване на участието на общността.

Като кмет той също планира да донесе голям магазин за хранителни стоки в общността - единственият в града, затворен преди години.

Докато беше в гимназията, той беше президент на училищната асоциация на ученическото правителство и имаше ръководни роли в училищните клубове.

„Трябва да започнете отнякъде – наистина трябва“, каза той пред Post. „Не исках да съм на 30 или 40 години и да стана кмет, когато можех да бъда такъв точно сега.

Той получи съвети по време на кампанията си от кмета на град Литъл Рок, Арканзас, който има население от над 200 000 души.

Градският лидер на Литъл Рок Франк Скот младши, който също е президент на Асоциацията на афроамериканските кметове, похвали победата.

„Вълнувам се за Джейлън и цялата общност в Ърл, тъй като той става най-младият афроамерикански кмет, избиран в страната“, каза той пред CNN.

„Гордея се с желанието му да постъпи на обществена служба на толкова млада възраст и с амбициозните му цели за града.“

Г-н Смит планира да продължи обучението си в Arkansas State University Mid-South, докато жонглира с кметските си задължения, и се надява някой ден да стане прокурор.

През 2005 г. 18-годишният Майкъл Сешънс спечели надпреварата за кмет на град Хилсдейл, Мичиган - преди дори да е завършил гимназия.

По това време директорът на училището му беше цитиран да казва: "Казах му, че ако спечели, той все пак ще трябва да си довърши домашните. Не бих искал да трябва да отстраня градски служител."

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети