22-ма са арестувани за опит за преврат в Германия

DenNews.bg
07.12.2022
размер на текста:

 Германски власти арестуваха 22-ма заподозрени членове и трима заподозрени поддръжници на крайнодясна терористична организация в цялата страна в сряда по подозрение в заговор за сваляне на правителството.

В изявление германската федерална прокуратура каза, че около 50 души са заподозрени, че са били част от групата, наречена движение на гражданите на Райха, основана не по-късно от ноември 2021 г., които са планирали да свалят правителството и да го заменят със собствен ред.

„Обвиняемите са обединени от дълбокото отхвърляне на държавните институции и свободния демократичен основен ред на Федерална република Германия, което с течение на времето е довело до решението им да участват в тяхното насилствено премахване и да се ангажират с конкретни подготвителни действия за тази цел, “, се казва в изявлението.

„Членовете на групата следват конгломерат от конспиративни митове, състоящи се от разкази за така наречените Reichsbürger, както и идеологията на QAnon.“

В изявлението се казва, че заподозрените членове на организацията са германски граждани. Двама от заподозрените поддръжници са германци, а един е руснак, се добавя.

Германският министър на правосъдието Марко Бушман каза в сряда, че „демокрацията е защитима“, добавяйки, че от тази сутрин е в ход „голяма антитерористична операция“.


„Федералната прокуратура разследва предполагаема терористична мрежа от гражданската среда на Райха“, каза Бушман в Twitter.

„Има подозрения, че е планирано въоръжено нападение срещу конституционни органи.

Федералната прокуратура каза, че акциите продължават и са насочени срещу още 27 заподозрени.

През последните години Германия се бори да овладее крайнодесния екстремизъм. През юни 2020 г. елитна германска военна част, известна като KSK, беше частично разформирована, след като беше установено, че има натрупване на десни екстремисти. KSK се впуска в операции като антитерористични кампании и ситуации със заложници, според агенция Франс Прес.

По-рано същата година, през февруари 2020 г., масова стрелба остави девет души убити в два шиша бара в град Ханау, близо до Франкфурт. Тогавашният канцлер Ангела Меркел каза, че стрелецът е действал от „десни екстремистки, расистки мотиви“. Инцидентът е третото смъртоносно нападение, приписвано на десни заподозрени в страната за една година.

Експертите свързват все по-честите насилствени десни атаки в Германия с възхода на партията "Алтернатива за Германия" (AfD), която през 2017 г. стана първата крайнодясна партия, спечелила места в парламента на Германия от близо 60 години.

През март 2021 г. AfD беше официално поставена под наблюдение от германското вътрешно разузнаване BfV по подозрение, че се опитва да подкопае демократичната конституция на страната.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети