Турски медии алармират за още щети по "Света София" в Истанбул

DenNews.bg
06.12.2022
размер на текста:

 В турските медии се появиха нови съобщения относно още щети на православната катедрала Света София от 6-ти век в Истанбул, която беше превърната в джамия през 2020 г., съобщава гръцкото издание Катемирини.

Снимки, направени от турски археолог, показват щети на Императорската порта, докато местни археолози и историци се позовават на пукнатини в пода на паметника и вандализъм върху вратите му.

Според турския вестник "Джумхуриет" Света София сега се посещава от около един милион души на месец, в резултат на което е претърпяла значителни щети и влошаване, особено след превръщането ѝ в мюсюлманска джамия.

В същото време съобщения в други турски медии, като "Созку", се позовават на щетите на вратата на Света София, за които археологът Омер Фарук Яваскай споменава във видео, публикувано в социалните медии.

„Днес се натъкнах на още една много тъжна гледка за джамията Света София и нашата история. За съжаление отново забелязах щети от двете страни на портата точно под мозайката на императорите. Направих снимки и видеоклипове, за да документирам тази ситуация“, каза той.

Заглавията на съответните публикации също бяха показателни, като Созку подчерта „допълнителен епизод (на щети) на вратата на Света София“, докато Джумхуриет заяви, че „правителството наблюдава докато щетите продължават“.

„Отново разрушение в Света София“, се казва в него.

Властите, отговорни за Света София, бяха категорични, че монументът се охранява и се наблюдава от 160 камери и 81 души.

Освен това те също така настояват, че има членове на туристическата полиция и специални сили вътре в Света София и че „няма пропуск в сигурността на мястото.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети