Известен ирански футболист е застрашен от обесване

DenNews.bg
23.12.2022
размер на текста:

Площад Шахид Алихани е невзрачна част от историческия ирански град Исфахан. Единствената му претенция за известност е големият вход на една от главните метростанции в града.

Но сега той се превърна в място за поклонение за привържениците на известния ирански футболист Амир Наср-Азадани, които се страхуват, че младият мъж може да бъде обесен на площада, където е инсталирана платформа за екзекуции, пише CNN.

Ужасени ирански семейства вярват, че докато западният свят е зает с коледните празненства, вълна от екзекуции в страната е неизбежна след неотдавнашните протести, които заляха страната след смъртта през септември на Махса Амини, млада жена, задържана от от закритата вече морална полиция на Иран, защото е обвинена в неправилно носене на хиджаба си.

В сътрудничество с активистката група 1500Tasvir CNN провери документи, видеозаписи, свидетелски показания и изявления от вътрешността на страната, които предполагат, че най-малко 43 души, включително Наср-Азадани, могат да бъдат изправени пред неизбежна екзекуция.

Властите вече екзекутираха най-малко двама души във връзка с протестите в Иран миналия месец, единият от които беше обесен публично.

Свидетелски показания и официални документи, прегледани от CNN и 1500Tasvir, предоставят доказателства, които предполагат прибързан съдебен процес в Иран; обвинения, които могат да доведат до смъртна присъда, често постановени на едно заседание.

Наср-Азадани е обвинен в участие в убийството на трима служители по сигурността, включително двама доброволци от милицията Basij, по време на протести в Исфахан на 16 ноември, съобщи иранската държавна медия IRNA миналата седмица.

Според държавните медии главният съдия на града, Асадула Джафари, каза, че Наср-Азадани е бил обвинен в Баги - или бунт срещу властите. Според наказателния кодекс на Иран присъдата включва смъртно наказание.

Оттогава свидетел на ареста му каза, че се надяват Наср-Азадани да бъде освободен, но въпреки това всеки ден посещава площад Шахид Алихани, за да види дали властите ще се появят с футболиста и ще го екзекутират на ешафода. „От деня, в който беше арестуван, властите ни казаха, че ще бъде освободен до края на седмицата“, каза свидетелят пред CNN.

След това информацията секна. Седмици по-късно свидетелят, който е близък до Наср-Азадани, казва, че властите са им казали, че 26-годишният може да бъде обесен на площад Шахид Алихани.

„Мисълта, че могат да го екзекутират всеки ден, е наистина много трудна за нас … и ежедневните новини, които продължаваме да чуваме, са тревожни.“

Семейството на Наср-Азадани първоначално не е било наясно с причината за ареста му, казва свидетелят пред CNN, и служителите не са искали да споделят информация за състоянието му. Близките му също са били предупредени да „мълчат“ за случая му, ако искат да го видят освободен по-рано, каза свидетелят пред CNN.

Миналата седмица съдът заяви, че е получил „видео и достатъчно документи, които доказват, че той [Наср-Азадани] е част от въоръжена група“ и че футболистът е признал престъпленията си, съобщи държавната медия IRNA.

Предишни разследвания на CNN установиха, че затворниците са били подлагани на изтезания и сексуално насилие. Групи за защита на човешките права твърдят, че "признания", съдържащи мъчения, са били използвани срещу обвиняемите във фалшиви процеси.

Въпреки това иранските власти защитиха процесите. През последните дни един ирански депутат каза, че вярва, че замесените в настоящите безредици трябва да бъдат екзекутирани в рамките на 5 до 10 дни след арестуването им. CNN не получи официален отговор от ирански служители на искането си за коментар.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети