Министър Демерджиев: Най-зареждащото събитие за МВР и за държавата е, че днес Сашко е с нас

Dennews.bg
20.12.2022
размер на текста:

 
Днес ще отличим една много малка част от хората, които участваха в може би най-зареждащото събитие на мандата ни – откриването на Сашко. Щастливият край бе плод на изключителните усилия на хиляди хора и днес благодаря на всеки един от тях. Спасителната операция беше един изключителен пример как обединени, желаещи да помогнем на едно дете и баща му, да спасим един човешки живот, успяхме да се поздравим и да постигнем най-важното - да спасим Сашко и днес той да е заедно нас. Такива поводи връщат доверието на хората, за което всички ние трябва да се борим, и вярата в доброто“. С тези думи вицепремиерът и министър на вътрешните работи се обърна към отличените - хората, които най-активно са участвали и помагали в издирвателните действия. Той отново благодари на хилядите, които отделиха време и енергия, за да направят възможно спасяването на детето.

Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров съобщи, че вече е изработен и приет единен алгоритъм с правила за действие в случаите на издирване на безследно изчезнали. Той добави, че при проведената огромна по мащабите си операция, в която влязоха освен сили на полицията и екипи на общината, спешната помощ, планинската спасителна служба, Българският червен кръст и много доброволци, бяха направени съответните изводи и изведени пропуските. Единната процедура е приета след обсъждане на съответните предложения за подобряване и синхронизиране на действията, дадени от всяка една от институциите, а през изминалата седмица е приета на съвместно съвещание. Целта на изработения документ е в бъдеще да имаме ясно утвърдени правила, при които институциите, ангажирани в такива случаи, ще са по-ефективни, а резултатите по-добри, коментира главен комисар Тодоров.

Министърът на вътрешните работи награди с „Почетен знак“ на МВР II степен старши комисар Павел Млеканов – директор на ОДМВР Перник. С Почетен знак“ на МВР II степен бе отличен главен инспектор Велизар Иванов – началник сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към отдел „Криминална полиция“, а с „Почетен знак“ на МВР III степен - главен инспектор Павел Джалев, началник на РУ-Радомир; главен инспектор Кирил Добренов – началник на Първо РУ-Перник, главен инспектор Калин Крумов – началник на сектор „Специални технически действия“ и инспектор Кирил Кирилов – разузнавач 4 степен към отдел „Криминална полиция“.

С обявяване на „Благодарност“ от главния секретар на МВР бяха отличени шестима полицейски служители от сектор „Специални технически действия“. Главен комисар Тодоров награди с „Писмена похвала“ и 45 служители от РУ-Радомир и Първо РУ-Перник.

За оказано съдействие и конкретна помощ при проведените действия по издирването на Александър министър Демерджиев отличи с „Почетен медал на МВР“ 14 доброволци - спасители от планинските спасителни служби на отрядите Банско, Разлог, Добринище, Благоевград, Дупница, Самоков, Троян, Кюстендил и София, четиримата делтапланеристи и организатора на гражданските доброволци.

Пълния списък на наградените публикуваме в прикачения файл.

На церемонията присъстваха още заместник-министрите Моника Димитрова – Бийчър и Венцислав Катинов, директорите на главните дирекции „Национална полиция“ главен комисар Атанас Илков и „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Калин Стоянов, както и заместник-главният секретар Станимир Станев.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети