Русия разполага певци и музиканти на фронтовата линия в Украйна

DenNews.bg
20.12.2022
размер на текста:

 Русия казва, че ще разположи музиканти и певци на фронтовата линия на своята война в Украйна, за да повиши морала на войските, информира Би Би Си.

Министерството на отбраната обяви формирането на "фронтова творческа бригада" тази седмица, като каза, че тя ще включва и циркови артисти.

Междувременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети фронтовите войски в Украйна, съобщи Москва.

В изявление, публикувано в Telegram, министерството на отбраната каза, че Шойгу е „обиколил районите на разполагане на войски и е проверил предните позиции на руските части в зоната на специалната военна операция“, визирайки започналото пълномащабно нахлуване на Москва в Украйна на 24 февруари.

Министерството добави, че той е "разговарял с войски на фронтовата линия" и на "комаден пункт" - но BBC не може да потвърди кога се е състояло посещението или дали Шойгу е посетил самата Украйна.

Коментирайки съобщеното посещение на Шойгу, военният говорител на Украйна Сергей Череватий каза пред украински телевизионни канали: „Наистина не вярвам, че той е толкова смел“, за да пътува до бойното поле.

Това идва след като служители на отбраната на Обединеното кралство казаха, че ниският морал продължава да бъде „значителна уязвимост в голяма част от руските сили“.

Според руското издание RBC news, бригадата ще се състои от войници, мобилизирани по инициативата на президента Владимир Путин за набиране на персонал, както и от „професионални артисти, доброволно постъпили на военна служба“.

Новото подразделение ще има за задача поддържането на "високо морално, политическо и психологическо състояние [сред] участниците в специалната военна операция", се позовава на изданието на Министерството на отбраната.

Интензивните боеве продължават около контролирания от Украйна град Бахмут в района на Източен Донбас в събота, съобщи украинската армия.

Районът е свидетел на тежки сблъсъци между украински и руски войски от месеци, докато Русия се стреми да завземе напълно региона след поредица от тежки поражения в Североизточна и Южна Украйна по-рано тази година.

Представители на западното разузнаване по-рано казаха, че руските атаки срещу града са ръководени от руския частен военен изпълнител Wagner Group.

Москва се надява да използва Бахмут като плацдарм за извършване на атаки срещу контролираните от Украйна градове Краматорск и Славянск на запад.

На много места отоплението е възстановено в украинската столица Киев, след като руснаците започнаха широкообхватни удари в петък, насочени срещу енергийната и водната инфраструктура, каза кметът Виталий Кличко.

Москва изстреля 76 ракети в петък, поразявайки девет електроцентрали и потапяйки голяма част от страната в мрак. Украйна каза, че е прихванала 60.

От началото на войната руските войски използват територията на Беларус като стартова площадка - Лукашенко досега се съпротивлява на всички опити на Москва да разположи въоръжените си сили в Украйна.

В Киев президентът Володимир Зеленски проведе среща с висши военни и служители на сигурността, за да обсъди възможните рискове от Беларус, северната съседка на страната.

„Ние се подготвяме за всички възможни отбранителни сценарии. Който и да склони Минск към каквото и да било, това няма да му помогне, както всяка друга болна идея в тази война срещу Украйна и украинците“, каза Зеленски във видеообръщението си късно в неделя.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети