Мъск продаде още 22 милиона акции на Тесла за 3,58 милиарда долара

DenNews.bg
15.12.2022
размер на текста:

 Мултимилиардерът Илон Мъск продаде още 22 милиона акции на стойност 3,58 милиарда долара от производителя на електрически автомобили Tesla.

Акциите са били продадени в понеделник, вторник и сряда тази седмица, според декларация до американски финансов регулатор.

Това довежда общите акции на Tesla, продадени от Мъск през последната година, до почти 40 милиарда долара.

По-рано тази седмица Мъск загуби позицията си на най-богатия човек в света.

Причината за последните продажби на акции не се разкрива.

Той остава най-големият акционер на Tesla с 13,4% дял, според доставчика на данни за финансовите пазари Refinitiv.

Миналия месец  Мъск разкри, че е продал 19,5 милиона акции на Tesla на стойност 3,95 милиарда долара, само дни след като завърши придобиването на платформата за социални медии Twitter за 44 милиарда долара.

Tesla е с най-зле представящите се акции сред големите производители на автомобили и технологични компании тази година, тъй като инвеститорите се притесняват, че изкупуването на Twitter от г-н Мъск отвлича вниманието му.

В сряда стойността на акциите на Tesla, регистрирани в тежкия технологичен индекс Nasdaq в Ню Йорк, затвори под 500 милиарда долара за първи път от 2020 г.

В края на миналата година компанията струваше повече от $1 трилион, но стойността й се срина през последните месеци.

Мъск завърши придобиването на Twitter през октомври и оттогава е съсредоточил значителна част от времето си върху бизнеса.

Мъск продаде акции на Tesla на стойност милиарди долари, за да помогне за финансирането на покупката си, което помогна за понижаването на акциите.

Сделката с Twitter беше завършена едва след месеци правни спорове и някои посочиха разсейването на придобиването като друг фактор зад спада на цената на акциите на Tesla.

Инвеститорите също са загрижени, че търсенето на електрически автомобили на компанията може да се забави, тъй като икономиката отслабва, по-високите разходи за заеми обезсърчават купувачите и други компании увеличават своите предложения за електрически превозни средства.

Tesla също беше засегната от изтегляне, както и от правителствени проучвания на катастрофи и функцията му за автопилот.

Според Forbes и Bloomberg той е изпреварен на челно място от Бернар Арно, главен изпълнителен директор на групата за луксозни стоки LVMH.

Състоянието на г-н Мъск сега е 174 милиарда долара, състоянието на Арно възлиза на почти 191 милиарда долара, според Forbes.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети