Повече от 11 000 деца са били убити или осакатени в гражданската война в Йемен

DenNews.bg
12.12.2022
размер на текста:

 Повече от 11 000 деца са били убити или осакатени в гражданската война в Йемен, откакто тя ескалира преди почти осем години, съобщи ООН в понеделник.

"Истинският брой на жертвите на този конфликт вероятно ще бъде много по-висок", предупредиха от агенцията за децата УНИЦЕФ относно жертвите на най-тежката хуманитарна криза в света.

"Хиляди деца са загубили живота си, стотици хиляди остават в риск от смърт от предотвратими болести или глад", каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

Около 2,2 милиона йеменски деца страдат от остро недохранване, една четвърт от тях на възраст под пет години, и повечето са изложени на изключителен риск от холера, морбили и други предотвратими с ваксина болести, каза УНИЦЕФ.

Войната в Йемен избухна през 2014 г. Последните данни на агенцията потвърждават 3774 смъртни случая на деца между март 2015 г. и септември 2022 г.

Посредниченото с ООН примирие продължи шест месеца до 2 октомври, но воюващите страни не успяха да се споразумеят за удължаване.

Оттогава най-малко 62 деца са били убити или ранени, каза УНИЦЕФ.

"Спешното подновяване на примирието би било положителна първа стъпка, която ще позволи критичен хуманитарен достъп, каза Ръсел. В крайна сметка само един устойчив мир ще позволи на семействата да възстановят разрушения си живот и да започнат да планират бъдещето.

Агенцията на ООН също така каза, че 3904 момчета са били вербувани в битките през годините и че повече от 90 момичета са получили роли, включително работа на контролно-пропускателни пунктове.

УНИЦЕФ призова за 484,4 милиона долара финансиране за справяне с хуманитарната криза.

"Ако искаме децата на Йемен искат да имат някакъв шанс за достойно бъдеще, всички онези, които имат влияние, трябва да гарантират, че са защитени и подкрепени", каза Ръсел.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети