13 различни вида тежко строително оборудване и как да го използваме?

DenNews.bg
06.11.2022
размер на текста:

 • В днешно време хората купуват повече строителна техника от всякога, благодарение на нарастващия брой търговски, жилищни и промишлени проекти, които изискват тежки инструменти и машини, за да се свърши работата. Независимо дали работите усилено на строителна площадка, извършвате пътна поддръжка на натоварена магистрала или търсите подходящия инструмент за вашия мащабен проект за озеленяване, има оборудване, което да направи работата по-лесна и по-безопасна.

  В това ръководство ще разгледаме някои от най-разпространените видове тежко оборудване и техните приложения.

  1. Съчленени камиони

  Съчленените камиони са вид тежкотоварни самосвали, които мнозина хвалят заради тяхната гъвкавост и адаптивност. За разлика от твърдите превозвачи /самосвали/, съчленените камиони се състоят както от кабина, така и от тясно ремарке или самосвал. Двете се свързват чрез шарнирна връзка. Те са идеални за приложения на трудни работни площадки с малко или никакви асфалтирани пътища, стръмни склонове, хлъзгави или песъчливи повърхности или ниска височина на работната среда.

  Ще ги намерите на много видове работни площадки, включително:

  · Минно дело

  · Рециклиране и бракуване

  · Превоз на строителни материали като цимент, плоскости и изолационни материали като стъклена вата, фибран, стиропор и други

  · Строителство на комунални услуги

  Винаги съобразявайте наемането или инвестицията в съчленен камион с размера и вида на товара, който ще превозва.

  2. Асфалтополагащи машини

  Асфалтополагащите машини обикновено се придружават от самосвали, превозващи асфалт, които придвижват материала в асфалтополагащата машина. След като се напълни, асфалтополагачът използва дисперсионни шнекове, за да разпръсне асфалта по изравнена повърхност. След това я разстила с хидравличен цилиндър, създавайки солидно и стабилно място за шофиране или ходене.

  Можете да използвате тези асфалтополагачи за полагане на асфалт на места като:

  · Обществени и частни пътища

  · Пътища

  · Паркинги

  · Мостови настилки

  · площадки за отдих

  · Промишлени обекти

  · Строителство на сгради

  Асфалтовите машини се предлагат с различни ширини и скорости на полагане.

  3. Багер-товарачи

  Багер-товарачът е единична част от оборудването, която може да функционира като багер, трактор или товарач. Издръжливият багер е разположен в задната част на машината, докато механизмът за товарене е в предната част. Централната работна машина е тракторът.

  Тъй като е способен да се справя с толкова много различни задачи, можете да използвате багер-товарач за неща като:

  · Земеделие

  · Изкопни работи

  · Строителство

  · Извозване

  · Копаене

  Много световноизвестни компании произвеждат багери-товарачи като JCB, Komatsu, CAT и много други. Също така големите компании произвеждащи строителна техника имат и официални представителства в различни страни като по този начин подсигуряват и следпродажбено обслужване и сервиз. Така например можете да закупите качествени резервни части за JCB от официален или оторизиран представител на компанията в България.

  4. Подемници със стрела

  Подемниците със стрела са вид асансьорни механизми. Може да сте чували за него да се говори и като за кошов кран или черешов повдигач. Тези приспособления позволяват на работниците да достигат до високи работни места, но не се ограничават само до промишлени или строителни проекти.

  Те са многофункционални и се използват в различни отрасли, включително:

  · Горско стопанство

  · Строителство

  · Боядисване

  · Земеделие или прибиране на реколтата

  · Почистване на прозорци

  · Пожарогасене

  Съществуват няколко различни вида асансьори със стрела, включително телескопични и съчленени. В зависимост от размера на кофата или платформата, стреловите асансьори са подходящи за един или повече работници едновременно.

  5. Студени рендета

  Студените рендета са вид тежко оборудване за строителството, което използва въртящи се барабани и карбидни ножове за фрезоване на настилка или асфалт. Можете да използвате тези машини за минимално или задълбочено отстраняване на материали. Тъй като фрезоването на настилки и асфалт създава много прах, повечето студени рендета използват водна система за поддържане на чиста и безопасна работна среда.

  Има много причини, поради които може да се използват тези строителни машини за фрезоване на пътна настилка, като например:

  · Рециклиране на асфалт за нови пътища или други проекти.

  · Създаване на ленти за преминаване покрай магистрали.

  · Възстановяване на съществуващи повреди.

  · Изглаждане на терена преди полагането на асфалт, за да се сведат до минимум бъдещите дупки или пукнатини.

  Подобно на повечето тежкотоварни съоръжения, студените рендета се предлагат в различни размери, за да са подходящи за няколко вида проекти. По-малките машини са лесно управляеми и са подходящи за дребни проекти за фрезоване, докато големите машини са по-трудни за управление, но могат да се справят с лекота с мащабни проекти.

  6. Уплътнители (компактори)

  Компакторите с плочи използват тежка, вертикално вибрираща плоча за раздробяване и уплътняване на повърхността в равна, плоска зона. Силата зад плочата и бързите и повтарящи се движения работят за раздробяване и уплътняване на отпадъците. В допълнение към промишлените приложения, можете да използвате плочата компактор за изравняване на площ от почва, пясък или чакъл.

  В зависимост от приложението си изберете единичен, реверсивен или тежък плочогредов компактор:

  · Единична плоча: Уплътнителите с единична плоча са подходящи за малки асфалтови или строителни проекти, като например ремонти на жилища или полагане на тротоари и алеи.

  · Реверсивна плоча: За проекти, които изискват по-голяма гъвкавост, реверсивните плочи работят в няколко посоки.

  · Плоча за големи натоварвания: Уплътнителите с тежки плочи са най-добрият вариант за мащабни индустриални, строителни или пътни проекти.

  7. Компактни верижни и многофункционални товарачи

  Можете да използвате както компактен гъсеничен товарач, така и многофункционален товарач за транспортиране на тежки материали на строителната площадка. Двете машини изглеждат и функционират по сходен начин, но не са едни и същи. Компактните гъсенични товарачи са предназначени за по-здрава и тежка употреба от многофункционалните товарачи. Това обаче не означава, че многофункционалният товарач не е мощен или ефективен - той просто е по-подходящ за терени, които изискват повече грижи, като трева или тревни площи, докато компактният гъсеничен товарач може да се справи с по-предизвикателни повърхности като скали, кал и пясък.

  Въпреки че всеки от тях предлага несравнимо ниво на гъвкавост и сцепление, трябва да вземете предвид условията на работната площадка, когато избирате оборудване за товарач.

  8. Булдозери

  Булдозерите, известни още като гъсенични трактори и гъсенични машини, са изключително важни части от техниката за няколко вида проекти, включително:

  · Земеделие

  · Разчистване на земя

  · Строителство на пътища

  · Разрушаване на сгради

  · Ремонт на жилища

  Булдозерите използват тежкотоварни гъсенични машини за придвижване с остриета, които могат да избутват скали, строителни материали, отломки, пясък, сняг или пръст. Съществуват няколко различни вида остриета за булдозери, включително плоско, без ръб право острие, извито универсално острие и полууниверсално комбинирано острие.

  9. Драглайни

  Драглайните са вид едрогабаритни багери, използвани за достигане на големи дълбочини в обекти за повърхностен добив, надземни изкопи и др. Драглайните функционират с помощта на високо рамо на стрелата, оборудвано с телени въжета за теглене и повдигане. Тези въжета работят заедно, за да придвижат прикрепена кофа до и от мястото на приложение. След като е на мястото, операторът на драглайна контролира кофата, така че тя да събира и премества отломки, като ги влачи по повърхността.

  Тъй като са много високи и тежки, много драглайни се сглобяват на работната площадка, а не се транспортират, въпреки че има и по-малки модели.

  10. Сондажи

  Ротационните пробивни машини са вид тежко оборудване, използвано за пробиване на дупки в мините. Автономните бормашини са нарастваща тенденция сред работещите с оборудване, тъй като имат вградени функции, които могат да ви помогнат да завършите проектите бързо и безопасно.

  Например, автоматичните бормашини днес могат да разполагат с:

  · Проследяване на дълбочината

  · Вградени камери

  · Автоматично нивелиране, прибиране и пробиване

  · ОВК системи за охлаждане, като същевременно се ограничава излагането на прах

  Неавтоматизираните бормашини предлагат също толкова голяма мощност, но тези функции могат да повишат комфорта и безопасността на вашите дейности, както и цялостната производителност на оборудването.

  11. Барабанни валяци

  Барабанните валяци - известни още като компактни валяци и пътни валяци - са машини, използвани на строителните обекти за изглаждане и изравняване на терена на сградите или пътищата. Те са изключително здрави и могат да изравняват повърхности бързо и ефективно.

  Предлагат се два вида барабанни валяци:

  · Гладки валяци: Ако барабанът е гладък, той е известен като гладък валяк. Както подсказва името, гладките валяци създават гладки повърхности от чакъл, пясък или мръсотия с помощта на комбинация от мощни вибрации и натиск. Можете да намерите тези машини във варианти с един или два барабана.

  · Валяци с подложки: Валяците с подложка за крака използват същата технология като гладките валяци, в допълнение към силна манипулативна сила, която можете да използвате, за да направите почвата по-компактна и плътна.

  12. Електрически въжени лопати

  Електрическите въжени лопати са друга част от тежкото оборудване, използвана почти изцяло на минните обекти, поради способността им да издържат на тежки условия на работа и лесно да преместват големи количества наноси и руда. Тъй като се задвижват с електричество, те имат много по-малко движещи се части, които да се износват с времето. Това означава, че няма да ви се налага да харчите толкова пари или време за поддръжка или подмяна на критични участъци от оборудването. Съвременните електрически въжени лопати са енергийно ефективни и лесни за работа.

  13. Багери

  Ако се приближите до някоя строителна площадка, има вероятност да откриете багер. Тези машини са здрави и адаптивни, което ги прави често срещано приспособление в големи и малки проекти. Кабината на багера - която можете да завъртите напълно по време на работа - е свързана с дълго рамо и кофа, които можете да използвате за изкопаване, разрушаване, извозване, отстраняване на храсти и дори за горски приложения с определени приспособления.

  Багерите варират по размер, като всеки от тях е подходящ за различни приложения:

  · Минибагери: Минибагерите могат да се движат в малки, труднодостъпни зони на строителни обекти и са идеални за домашни или малки проекти.

  · Средни багери: Средните багери могат да се справят с по-големи задачи от мини багерите, но без да заемат толкова място, колкото големите багери. Тази конфигурация може да бъде от полза при мащабни ремонти, проекти за подобряване на дома и средни и големи строителни обекти.

  · Големи багери: Големите багери са големи и много мощни. Те са най-подходящи за операции с голям обем и в голям мащаб.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети