Терористи атакуваха хотел за държавни служители в Сомалия

DenNews.bg
28.11.2022
размер на текста:

 Хотел в столицата на Сомалия Могадишу, където е известно, че отсядат държавни служители, е бил атакуван.

Скоро след началото на атаката във Вила Роуз министърът на околната среда Адам Ау Хирси каза, че е оцелял след атаката.

Имаше и непотвърдени съобщения, че Мохамед Ахмед, министър на вътрешната сигурност на Сомалия, е бил ранен.

Екстремисти от Ал Шабаб казаха, че са щурмували хотела. Ислямистката групировка е активна в Сомалия повече от 15 години.

Хотел Villa Rose, където е извършена засадата, е в непосредствена близост до президентския дворец в центъра на Могадишу.

Замесени са неизвестен брой нападатели, въоръжени с експлозиви и оръжия, казаха полицейски служители пред агенция Ройтерс.

Един очевидец описва, че е чул "огромен взрив, последван от силна размяна на стрелба".

„Бяхме потресени“, каза Ахмед Абдулахи, който живее близо до мястото на инцидента, пред информационната агенция. „Просто сме на закрито и слушаме стрелба.“

Някои държавни служители бяха спасени от Вила Роуз, след като използваха прозорци, за да избягат, каза Мохамед Абди, един от полицаите.

През август, три месеца след встъпването си в длъжност, президентът Хасан Шейх Мохамуд обеща "тотална война" срещу ислямистките екстремисти след атака срещу друг популярен хотел в Могадишу. Загиват над 20 души.

Два месеца по-късно две експлозии на коли бомби близо до оживено кръстовище в Могадишу убиха най-малко 100 души. Ал Шабаб заяви, че е отговорен и за това.

Впоследствие президентът Мохамуд мобилизира сомалийската армия и подкрепяните от правителството кланови милиции в опит да превземат села и градове от Ал Шабаб, който контролира големи части от страната.

Нашият кореспондент за Африка Андрю Хардинг наскоро прекара време с така наречената бригада „светкавица“, която се финансира от САЩ и играе централна роля във въстанието срещу Ал Шабаб.

Основната цел на въоръжената група е да свали правителството на Сомалия и да установи свое собствено управление, основано на стриктно тълкуване на ислямския закон.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети