Гневът в Китай срещу Covid ограниченията нараства

DenNews.bg
28.11.2022
размер на текста:

 Гневът срещу политиките за нулева Covid нараства, въпреки че Китай отчита рекорден брой нови случаи.

В понеделник властите в страната съобщиха, че има 40 052 нови случая на Covid - пети пореден дневен рекорд - спрямо 39 506 ден по-рано.

Те включват хиляди нови случаи в големите градове Гуанджоу и Чунцин.

На главния протестен път в Шанхай полицията задържа всеки, който минава и прави снимки.

Те принуждават хората да изтрият снимките си или са изправени пред арест. До момента са задържани поне двама души.

Сини бариери са издигнати на Wulumuqi Middle Road. В момента е доста тихо, но има засилено полицейско присъствие.

Държавните медии - рупор на управляващата Китайска комунистическа партия - не споменават нищо за протестите.

Въпреки това, англоезичното издание на Global Times публикува статия, насочена към западните медии за предполагаемо разпалване на недоволство около политиката на Китай за нулев Covid.

Цитирайки академик от университета Фудан, той пише: „Поради идеологически различия стана почти инстинкт на западните страни и медии да критикуват комунистическите правителства с цел да подкопаят последните с цветни революции“.

Но в това, което някои може да тълкуват като косвен отговор на протестите, той също така пише, че мерките на страната за Covid „никога не са статични“ и „са под постоянна корекция“.

Информационна агенция Синхуа също подчертава необходимостта да се даде приоритет на благосъстоянието на хората при прилагането на политиките за Covid, докато China Daily казва, че местните администрации са призовани да „поправят злоупотребите с контрола на Covid“.

Празните листове хартия се превърнаха в емблематичен артикул по време на протестите, които мнозина сега наричат „революция на белия лист“, „революция на празния лист“ или „революция на А4“.

По време на различни демонстрации в страната бяха забелязани хора, които държаха празен лист хартия. Някои казват, че това е начин да се избегне цензурата.

Във вирусно видео, за което се твърди, че е от събота, жена от комуникационния университет в Нанкин държеше празен лист хартия, преди неидентифициран мъж да го вземе.

В друго видео от по-късно тази нощ се виждат още десетки студенти в кампуса, държащи парчета бяла хартия, стоящи в мълчание. Подобни сцени се случиха и в други големи градове през уикенда.

„Определено нямаше нищо на хартията, но знаем какво има там“, каза пред BBC жена, която участва в протести в Шанхай в събота вечерта.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети