Рапърът Кание Уест обяви, че възнамерява да се кандидатира за президент на САЩ през 2024 г.

DenNews.bg
25.11.2022
размер на текста:

 Рапърът Кание Уест заяви, че възнамерява да се кандидатира за президент на САЩ през 2024 г., въпреки че се сблъска с няколко скандала заради скорошното си поведение.

Звездата, която законно смени името си на Йе, публикува видеоклип с логото на кампанията си в социалните медии, заедно с надписа Йе 24.

Той също така твърди, че е помолил Доналд Тръмп да бъде негов съотборник.

Преди това Уест се кандидатира за президент през 2020 г., но тази кампания се провали, привличайки едва 70 000 гласа.

Последните му твърдения бяха във видео, публикувано след като Уест беше забелязан в голф клуба на Тръмп Mar-A-Lago по-рано тази седмица, придружен от Ник Фуентес, виден бял националист.

Стартирането на кампанията на Уест идва, когато рапърът е изправен пред редица противоречия.

Той предизвика буря от критики, след като присъства на Седмицата на модата в Париж с тениска с надпис „Животът на белите има значение“ – фраза, възприета от привържениците на превъзходството на белите, които започнаха да я използват през 2015 г. като отговор на движението „Животът на черните има значение“.

След това Уест заяви, че критиците му са били плащани от тайна кабала от еврейски народ, често срещана форма на антисемитизъм.

Тъй като той продължи да прави антисемитски коментари онлайн и в телевизионни интервюта, 45-годишният мъж беше отхвърлен от своята агенция за таланти, докато модни компании, включително Gap, Adidas и Balenciaga, казаха, че повече няма да работят с него.

По-късно музикантът коментира, че е загубил "2 милиарда долара за един ден".

По-рано тази седмица списание Rolling Stone съобщи за твърдения, че Уест е използвал „порно, тормоз и умствени игри“, за да създаде „токсична среда“ сред служителите на Adidas, работещи върху обувките му с марка Yeezy.

Компанията заяви в четвъртък, че е започнала независимо разследване на твърденията.

Когато Уест се кандидатира за президент през 2020 г., той обяви кампанията си твърде късно, за да се появи в бюлетината в поне шест щата.

Той проведе само един митинг, на който се разплака, докато обсъждаше абортите, и финансира две телевизионни реклами. В крайна сметка той беше посочен като кандидат само в 12 щата.

За кандидатурата си за 2024 г. рапърът предположи, че е привлякъл алт-десния коментатор Майло Янопулос за свой мениджър на кампанията.

Бивш редактор в дясното крило издание Breitbart, Янопулос беше до голяма степен отбягван от основните консерватори, след като през 2017 г. се появи видео, в което той изглежда одобрява педофилията. Той каза, че коментарите са "хумор на бесилото" и изрази "отвращение" от сексуалното насилие над непълнолетни.

Съвсем наскоро Янополус работи като стажант за републиканската конгресмена Марджъри Тейлър Грийн.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети