Зимата в Украйна настъпва, има опасения, че хора може да умират от хипотермия

DenNews.bg
25.11.2022
размер на текста:

 Украйна заяви, че около 50% от нуждите на страната от електроенергия в момента не се задоволяват след масираните руски ракетни удари тази седмица.

Енергийният оператор Ukrenergo каза, че приоритетът е да се поправи ключова инфраструктура, но ремонтите сега отнемат повече време.

Президентът Володимир Зеленски каза, че "най-трудната ситуация" с електроснабдяването и водоснабдяването е в 15 региона, включително столицата Киев.

В цяла Украйна настъпва зима със сняг и минусови температури.

Има опасения, че хора от цялата страна могат да умират от хипотермия.

В четвъртък сутринта около 70% от жителите на Киев се събудиха без ток.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза пред BBC Ukrainian, че не изключва „най-лошия сценарий“, при който градът ще остане без електричество, топлина и вода.

Но по-късно през деня украинските власти съобщиха, че доставките на електричество и вода постепенно се възстановяват във всички региони.

Украинските власти казват, че са създали в цялата страна повече от 4000 "точки на непобедимост" - импровизирани отопляеми палатки, където хората могат да зареждат телефоните си и да пият чай или кафе.

Във видео обръщението си късно в четвъртък президентът Зеленски каза, че руските войски „не знаят как да се бият“.

„Единственото, което все още могат да правят, е да тероризират. Или енергиен терор, или артилерийски терор, или ракетен терор – това е всичко, до което Русия е деградирала при сегашните си лидери“, каза той.

Междувременно вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук каза пред предаването World Tonight на BBC: „Терористична Русия е започнала енергийна война срещу нас, целта й е да създаде масивна хуманитарна криза. Най-голямото предизвикателство за нас са най-уязвимите категории – възрастните хора, жени с деца и болни в болници“.

"Нашият народ трябва да издържи 120 дни, защото това са зимните дни, зимните месеци и това е целта на Русия. Тя иска да нанесе максимална болка на нашия народ, докато преминава през зимата."

Регионалните служители на Херсон съобщиха, че седем души са убити и 21 са ранени при руски артилерийски и ракетни удари по града.

Украйна и нейните западни съюзници многократно са заявявали, че като се насочва към критична гражданска инфраструктура, Русия извършва военни престъпления - обвинение, отхвърлено от Москва.

В четвъртък говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков предположи, че лидерите на Украйна могат да сложат край на "страданието на местното население", като изпълнят исканията на Русия за прекратяване на войната, която Москва започна на 24 февруари.

В отговор на това помощникът на украинския президент Михайло Подоляк написа в Туитър: „Призивът за мир, докато се изстрелват ракети по мирни градове – най-високата степен на разстройство на личността“.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети