Ученици са ранени след объркан експеримент в час по химия

DenNews.bg
21.11.2022
размер на текста:

Голям бро ученици в основно училище в австралийския град Сидни бяха ранени, след като научен експеримент в класната стая се обърка.

В докладите се казва, че най-малко двама ученици са били откарани с линейка в болница със сериозни изгаряния. Смята се, че други девет са получили повърхностни изгаряния.

Първоначалните доклади предполагат, че експериментът е включвал натриев бикарбонат и метилиран спирт, твърди изданието 9news.

Хеликоптери, парамедици и пожарни камиони бяха забелязани да реагират на мястото на инцидента.

Инцидентът е станал в държавното училище Manly West около 13:00 часа местно време (02:00 GMT) в понеделник.

Изпълняващият длъжността началник на линейката в Нов Южен Уелс Фил Темпълмен казва, че вятърът е повлиял на експеримента и е разнесъл някои от използваните химикали.

Децата, за които се смята, че са на възраст между 10 и 11 години според докладите, са получили изгаряния по телата си, включително по лицето, гърдите, долната част на корема и краката.

Един учител също е бил лекуван с леки наранявания.

Няколко родители, които дойдоха в училището в понеделник следобед, казаха, че имат въпроси защо се е състоял експериментът, но добавиха, че училището е държало нещата „под контрол“.

„Чухме онлайн какво се е случило, беше малко притеснително, но всичко изглеждаше под контрол, каза Мич Аштън, родител в училището, пред BBC.

Друг родител, който не пожела да бъде назован, каза, че това е "рутинен научен експеримент", който се е случил, добавяйки, че участващият учител е бил "много обичан".

Един жител каза на SMH, че учител е излязъл от училището по-рано, за да говори с група хора, които са се събрали отвън.

„Учителят, който се обърна към нас, каза, че това е научен експеримент, който се е объркал и има някои химически изгаряния“, каза Тайсън Аткинс.

Един популярен училищен научен експеримент, който може да бъде намерен онлайн, наречен Carbon Sugar Snake, използва метилов спирт и сода за хляб, известна още като натриев бикарбонат.

Това включва смесване на захар със сода за хляб, поставяне на малко количество от сместа в пясък, напоен с метилов спирт, и запалване на сместа.

Въпреки това не стана ясно какъв вид експеримент е провело училището.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети