EК призова без бавене България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген

DenNews.bg
16.11.2022
размер на текста:

 Европейската комисия призова държавите членки на ЕС да вземат необходимите решения без допълнително забавяне, за да позволят на България, Румъния и Хърватия да участват пълноценно в Шенгенското пространство.

Според Брюксел в продължение на години тези държави членки са допринесли значително за доброто функциониране на Шенгенското пространство, включително по време на пандемията и напоследък, когато са изправени пред безпрецедентните последици от войната в Украйна.

Европейската комисия смята, че въпреки че трите държави вече са обвързани отчасти от правилата на Шенген, вътрешният граничен контрол с тях не е премахнат и те не могат да радват на всички предимства, които идват от това да бъдат част от Шенгенското пространство без контрол на вътрешните граници.

Според Брюксел разширено Шенгенско пространство без контрол на вътрешните граници ще направи Европа по-безопасна – чрез засилена защита на общите външни граници и ефективно полицейско сътрудничество – по-просперираща – чрез елиминиране на времето, което се губи на границите и улесняване на хората и бизнес контактите – и по-привлекателна – чрез значително разширяване на най-голямата обща зона в света без контрол на вътрешните граници.

В анализа си Еврокомисията казва, че България е въвела силно управление на границите с ефективно наблюдение на границите и систематични гранични проверки. Борбата с трансграничната престъпност е приоритет чрез международното полицейско сътрудничество, включително с Европол. Шенгенската информационна система е добре изградена. България също така показа, че разполага с необходимите структури, които да гарантират спазването на основните права, гарантирайки достъп до международна закрила, спазвайки принципа на забрана за връщане.

От Еврокомисията припомнят, че България и Румъния успешно завършиха процеса на оценка на Шенген през 2011 г. Съветът призна завършването на процеса на оценка в две отделни заключения на Съвета, но не е взето решение на Съвета за премахване на вътрешните граници повече от 11 години.

Еврокомисията подчертава, че тази година България и Румъния доброволно са поканили екип експерти под координацията на Комисията, за да разгледат прилагането на най-новите разработки на шенгенските правила.

Тази доброволна мисия за установяване на факти, която се проведе през октомври 2022 г., потвърди, че България и Румъния не само са продължили прилагането на новите правила и инструменти, но и че са засилили значително цялостното прилагане на шенгенската архитектура във всичките й измерения. Нещо повече, тези две държави доказаха, че имат примерен опит в прилагането на шенгенските правила, се казва в съобщението на Еврокомисията.

Решението за приемането на трите държави в Шенген трябва да бъде взето на 8 декември на Заседание на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от ЕС.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети