Южнокорейска ракета, изстреляна в отговор на Северна Корея, се разби и уплаши местни жители

DenNews.bg
05.10.2022
размер на текста:

 Армията на Южна Корея се извини, след като неуспешно изстрелване на ракета по време на съвместно учение със Съединените щати предизвика тревога сред жителите на крайбрежния град Гангненг.

Те съобщиха, че са чули експлозия и са видели пожар през нощта.

Но военните, които казаха, че няма жертви, признаха инцидента едва седем часа по-късно.

Изстрелването беше в отговор на изстрелването на ракета от Северна Корея над Япония рано във вторник.

Това е първият път, когато Пхенян прелита с ракета над Япония от 2017 г. насам - и това предизвика демонстрация на сила от страна на САЩ, Япония и Южна Корея, които проведоха военни учения. Сеул и Вашингтон също изстреляха залп от ракети в Източно море - известно още като Японско море - между Корейския полуостров и Япония.

Южнокорейските военни по-късно потвърдиха, че една от техните ракети се е повредила скоро след изстрелването и се е разбила - това е отделно от тези, изстреляни от САЩ.


Военните казаха също, че ракетата Hyunmoo-2 е имала бойна глава, но не е експлодирала, и се извиниха, че са причинили безпокойство.

Жителите на Gangneung казаха, че са видели ярка светкавица и са чули експлозия около 01:00 часа в сряда (16:00 GMT във вторник).

Те бяха оставени на тъмно в продължение на часове и много от тях публикуваха в социалните мрежи, чудейки се какво се е случило, докато споделяха снимки и видеоклипове от инцидента. Кадрите показват нещо, което изглеждаше като ярко горящ огън, с дим, издигащ се от разстояние.

„Не мога да спя, защото се чувствам тревожен [след като чух] експлозията“, каза един потребител, според новинарския сайт Kang Won Ilbo. Друг се чудеше дали не се е разбил самолет.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети