МААЕ ще инспектира два обекта в Украйна заради твърденията на Москва за подготвяна "мръсна бомба"

DenNews.bg
25.10.2022
размер на текста:

 Международната агенция за атомна енергия ще инспектира два обекта в Украйна, във връзка с твърденията на Москва, че Киев се готви да използва "мръсна бомба". Това става след като от Москва заявиха, че имат сведения за подготвяна украинска провокация. ЕС и НАТО отхвърлиха твърденията и подкрепиха Украйна.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че въпросът ще бъде подвигнат пред Съвета за сигурност на ООН. Според Москва Киев планира да използва този ядрен боеприпас с малка мощност и да обвини руската страна за това. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът не вярва на твърденията. подобна позиция изрази първият дипломат на ЕС Жозеп Борел, който подчерта, че разпространяването на такива фалшиви новини крие много рискове.

Екип от експерти на Международната агенция за атомна енергия пристига на посещение в Украйна, за да инспектира двата обекта, в които според Москва се разработват боеприпасите.

Съединените щати предупредиха руския президент Путин да не прибягва до употребата на "мръсна бомба" или друг вид ядрено оръжия, под претекст, че Киев се готви да използва такава. От Вашингтон подчертаха, че това е само предупреждение и че не разполагат с информацията за планирани удари от руска страна.

Тази сутрин германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пристигна на необявена предварително визита в Украйна, в рамките на която е предвидено посещение в район в северната част на страната, наскоро освободен от руска окупация, и среща с президента Зеленски. Визитата става на фона на започващата днес в Берлин конференция, посветена на следвоенното възстановяване на Украйна. Форумът е организиран от Европейската комисия и Германия, участие в него ще вземе и украинският президент.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети