Да си поговорим за тестовете за бременност

DenNews.bg
19.10.2022
размер на текста:

 Тестът за бременност е имунохимичен тест, който открива химикал в урината или кръвта с помощта на ензимен имуноанализ. Той е насочен към откриване на човешки хорион гонадотропин.
Човешкият хорионгонадотропин ( hCG ) е специален хормон, който се секретира от обвивката на ембриона ( ембриона ) 6 до 8 дни след зачеването, след имплантирането ( имплантирането ) на този ембрион в маточната лигавица ( от този момент нататък, жената се счита за бременна ). Името на хормона описва точно къде се секретира и каква е неговата функция - хормонът се секретира от хорионната или вилозна мембрана на феталното яйце и действа като гонадотропни хормони на хипофизната жлеза. Гонадотропните хормони се наричат ​​хормони на хипофизата, чието действие е насочено към половите жлези, тоест половите жлези. Те включват фоликулостимулиращ хормон ( FSH ) и лутеинизиращ хормон ( LH ).). Освобождаването на тези хормони с настъпването на бременността е естествено блокирано, вместо това се освобождава hCG, който продължава да регулира хормоналния фон на жената.
HCG се състои от две несвързани субединици - алфа и бета. Алфа субединицата или алфа hCG има същата структура като алфа частиците на други хипофизни хормони - FSH, LH и тироид стимулиращ хормон ( TSH ). Бета субединицата е „паспортните данни” именно на hCG, тя е достъпна само за този хормон и го отличава от другите хормони, поради което се нарича специфична частица.
HCG по време на бременност изпълнява следните функции:
Подпомага функцията на жълтото тяло . Жълтото тяло е така нареченият "временен елемент" в яйчниците, който действа до 12-та седмица от бременността, освобождавайки хормона прогестерон , който поддържа бременността ( след 12-та седмица тази функция се изпълнява от плацентата ).
Влияе върху имунните процеси. HCG донякъде потиска имунитета на майката, така че да не се случи отхвърляне на ембриона, което всъщност е чуждо тяло за имунните клетки на майката.
Благодарение на hCG се повишава чувствителността на рецепторите ( нервните окончания ) на матката към хормони и биологично активни вещества. В резултат на това матката се отпуска по-лесно, което предотвратява нейните спазми и риска от спонтанен аборт. HCG също така стимулира образуването на кръвоносни съдове в матката.
Въпреки че hCG е хормон на бременността, минималното му ниво може да се определи при небременни жени, както и при нормални мъже, тъй като този хормон се произвежда в хипофизната жлеза ( жлеза в мозъка ) и в някои тъкани на тялото. За здрав човек нивото на hCG е 0 - 15 mIU / ml. Въпреки това, hCG, който се секретира от феталните мембрани по време на бременност, е различен от hCG, който се произвежда от други тъкани. За разлика от "обикновения" hCG, hCG по време на бременност е активен хормон - протеин, към който се е присъединила захарна ( въглехидратна ) частица. Различни тестове могат да определят и двете форми на hCG молекулата ( просто протеин или протеин + захар), което ви позволява да идентифицирате други причини за повишаване на нивото на hCG, с изключение на бременността, както и да увеличите чувствителността на теста, елиминирайки фалшивите положителни резултати – при тестове за бременност се открива само hCG, характерен за бременността.

Как работи тестът за бременност?

Тестът за бременност се основава на имунен отговор. Имунната реакция се нарича реакция антиген-антитяло - това е процесът на свързване на антиген, т.е. молекула ( обикновено протеин ), с антитяло, т.е. частица, която се произвежда от имунни клетки за неутрализиране на чуждо вещество. Анализът иначе се нарича имунохроматографски ( от гръцкия "хром" - цвят, графо - пиша ), тъй като след имунната реакция върху теста се появява цветна лента. При тестване за бременност бета субединицата на hCG действа като антиген. Има места за прикрепване на специфични антитела. Тестовият реагент съдържа тези антитела, а кръвта или урината на бременна жена съдържат бета-hCG. По този начин, ако една жена е бременна, тогава реакцията ще се проведе и ще се появи втора лента, а ако в тялото няма бета-hCG (не е настъпила бременност), тогава антителата нямат какво да се свързват, така че втората лента няма да се появи.
Важно е да се отбележи, че различни антитела се произвеждат към различни фрагменти на hCG. В различните комплекти тестове за бременност типовете антитела могат да се различават. Някои комплекти използват всички известни антитела срещу hCG, така че тяхната чувствителност, тоест надеждността е много по-висока, докато други използват само един тип антитела, което не изключва фалшиво положителна реакция.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети