Как да се подготвим за зимните месец с избора на антифриз

DenNews.bg
19.10.2022
размер на текста:

 Течността против замръзване е необходима за почистване на автомобилни стъкла през зимата и в студено време. Да видим от какво се прави зимна течност за чистачки.
Това е специална зимна течност за миене на автомобилни стъкла. Както знаете, водата замръзва вече при нула и под градуса. Затова шофьорите в студа използват специална течност, която не замръзва при -20 или -30 градуса.
Препоръчително е да налеете антифриз преди първите слани, когато температурата е над нулата през деня и нула през нощта. Ако напълните по-късно, водата ще замръзне в резервоара или дюзите и ще бъде трудно да се размрази.
Алкохолът е част от всяка незамръзваща течност. Необходимо е, за да не замръзне при ниски температури. Останалата част от състава на зимните течности за миене, в допълнение към алкохола и съответно водата, са всички видове химикали за почистване на стъклото, както и аромати и оцветители. Сега нека разгледаме основния въпрос.

От какво са направени?

Метанол (метилов алкохол)
Най-евтиният и практичен вариант. Такива незамръзващи продукти имат ниска цена, висока точка на замръзване, но имат значителен недостатък - метиловият алкохол е опасен за здравето.
Етилов Алкохол (Етанол)
Просто казано, обикновен спирт. Антифризите с етилов алкохол нямат остра миризма, не са токсични вещества, но има минус - цената.
Изопропилов алкохол
Той е най-често срещаният вид, защото е достъпен и не е забранен. Има минус - остра миризма. За да го изгладят малко, производителите добавят ароматни вещества, въпреки че това помага слабо.
Ако сравним изопропил с метанол, последният има най-добър вискозитет при ниски температури. Това означава, че през зимата, при силен студ, шайбата с изопропил ще стане дебела и не е много подходяща за употреба. Като изход има високо съдържание на изопропил в състава, но миризмата няма да е най-приятната.

Ако е замръзнала течността

Най-добре е да закарате колата на топъл паркинг и да изчакате 3-4 часа, докато колата загрее. Или посетете топла зимна автомивка - измийте колата и загрейте антифриза.
Свалете резервоара на чистачките. При много машини се закрепва с 2 болта и се сваля за 2 минути. След това го прибираме. Не забравяйте за дюзите на чистачките, те също трябва да бъдат свалени и загрети.
Ако водата пръска в резервоара, опитайте да пробиете дупка в струите на чистачките с тънка игла. Водата може да замръзне в тях.
Още по-лесно - налейте топла вода в резервоара. Бързо ще разтопи леда. По-бавен начин е да налеете алкохол, който много добре разтапя леда или специална автохимия. Едва след това не забравяйте да налеете правилния антифриз.

Ако управлявате автомобила в умерен климат, не трябва да купувате антифриз с ниска точка на замръзване. Колкото по-ниска е устойчивостта на замръзване, толкова по-малко зловонен мирис излъчва. Можете да се справите със стъкломивач с работна температура минус 15 или 20 градуса.

Кое е по-добре да се използва през зимата

За да сте 100 процента сигурни в избора на правилния антифриз, тогава купувайте, когато навън е студено. Веднага ще видите дали е разреден с вода или не. Обърнете внимание и на цвета - колкото по-тъмен, толкова по-малко се разрежда с вода.
Ако нивото на антифриза леко е намаляло с времето и е необходимо да добавите 200-400 ml, тогава най-вероятно това е следствие от естественото изпаряване на водата от охлаждащата течност. В този случай, трябва просто да добавите дестилирана вода.

Ако антифризът е изтекъл поради изтичане, което е елиминирано, но трябва да добавите не повече от 1 литър течност, най-добре е да използвате същия състав, който първоначално е бил напълнен. Ако не е възможно да се установи какъв вид антифриз е излят в колата или трябва да се добави повече от 1 литър или крайният срок е настъпил в съответствие с графика за поддръжка, антифризът трябва да бъде напълно заменен.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети