Учени отгледаха мини- мозък, който играе на видеоигра, подобна на тенис

DenNews.bg
13.10.2022
размер на текста:

 Изследователи са отгледали мозъчни клетки в лаборатория, които са се научили да играят подобна на тенис видеоигра от 70-те години на миналия век, Pong.

Те казват, че техният "мини-мозък" може да усеща и реагира на околната среда.

Пишейки в списанието Neuron, д-р Брет Каган от компанията Cortical Labs твърди, че е създал първия „чувствителен“ мозък, отгледан в лаборатория в епруветка.

Други експерти описват работата като „вълнуваща“, но казват, че наричането на мозъчните клетки разумни отива твърде далеч.

"Не можахме да намерим по-добър термин, за да опишем устройството", казва д-р Каган. "То е в състояние да приема информация от външен източник, да я обработва и след това да отговаря на нея в реално време."

Минимозъците бяха произведени за първи път през 2013 г. за изследване на микроцефалия, генетично заболяване, при което мозъкът е твърде малък, и оттогава се използват за изследване на развитието на мозъка.

Но това е първият път, когато те са включени във външна среда и са взаимодействали с нея, в този случай видео игра.

В отговор клетките произвеждат собствена електрическа активност. Те изразходват по-малко енергия, докато играта продължава.

Минимозъкът се научил да играе за пет минути.

Често пропускал топката, но процентът му на успеваемост бил доста над случайния случай.

Дори и без съзнание, той не знае, че играе понг по начина, по който би го направил човешки играч, подчертават изследователите, коментират изследователите.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети