ООН не подкрепи Русия за референдумите и анексирането

DenNews.bg
11.10.2022
размер на текста:

 Общото събрание на ООН във вторник не подкрепи предложението на Русия за тайно гласуване на резолюцията за референдумите в Донецката и Луганската народни републики, Запорожката и Херсонската области. То се противопостави и на преразглеждането на възможността за организиране на тайно гласуване.

В първия случай, инициативата на Москва беше подкрепена от 14 страни, 100 бяха против, 38 се въздържаха. Това предложение беше подкрепено от Беларус, Иран, Казахстан, Китай, Северна Корея, Куба, Мали, Никарагуа, Сирия, Судан, Централноафриканската република и Еритрея.

16 държави, гласуваха "за" второто предложение, 103 бяха против, 33 се въздържаха. Тази инициатива беше подкрепена от Беларус, Египет, Иран, Казахстан, Китай, Северна Корея, Коморските острови, Куба, Ливан, Мали, Никарагуа, Сирия, Судан, Централноафриканската република и Еритрея.

Говорейки първи на извънредната среща, на която 66 държави трябва да говорят от подиума на залата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, посланикът на Украйна Сергий Кислица каза на делегатите, че неговият ден е започнал 14 часа по-рано, с новината, че най-близкото му семейство е било сред атакуваните у дома от широкомащабни въздушни удари, предприети от Русия, като отмъщение за атаката срещу сухопътния мост на Крим, която президентът Владимир Путин определи като „терористична“ атака от украинските специални части.

Той каза, че вече е загубил членове на семейството си от руската агресия, добавяйки, че около 84 ракети и около две дузини дронове са били целенасочено цивилни и гражданска инфраструктура по време на множеството атаки в понеделник срещу украински градове, включително училища, университети и музеи.

„Целият свят отново видя истинското лице на терористичната държава, която убива нашите хора. Понасяйки поражения на бойното поле, Русия се изправя срещу мирните жители на украинските градове”.

Той каза, че гласуването за проекторезолюцията ще бъде гласуване за Хартата на ООН, „за всяка страна, за всеки наш гражданин, за вашите семейства, за нашите деца – гласуване за справедливост“.

Отговаряйки от името на Русия, посланик Василий Небензя каза, че албанската резолюция, която потвърждава, че ще се проведе записано гласуване след дебат, е нарушение на процедурния правилник и „безпрецедентна манипулация“.

Той каза, че Русия е била лишена от възможността да представи своята позиция  от самия председател на парламента. Според него Русия просто търси справедлив компромис, но вместо това „никога не сме виждали в историята на ООН такъв цинизъм, конфронтация и опасна поляризация като днешните“.

Той каза, че всички аспекти на украинската криза, които не са устройвали западните сили, са били удобно пренебрегнати и това, което той нарече „западния лагер“, няма истински интерес от мира, пренебрегвайки предложенията на Русия в Съвета за сигурност.

„Както чуваме от техните изявления, мирът в Украйна не е нещо, от което те се нуждаят по принцип“ и е част от плана на алианса на НАТО да подкопае поне сериозно Русия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети