Европа може да живее с по-малко руски газ. Пълното спиране би било "катастрофално"

DenNews.bg
29.01.2022
размер на текста:

 Съединените щати и техните съюзници се надпреварват да изготвят планове за извънредни ситуации, в случай че доставките на руски газ, които са от решаващо значение за захранването на бизнеса и отоплението на домове в Европа, бъдат спрани от конфликт в Украйна.

Европа би се борила да оцелее дълго без руски газ, а намирането на алтернативни източници представлява огромно логистично предизвикателство – реалност, която предизвиква опасения относно достъпа на континента до енергия през и без това трудната зима.
„Наистина няма бърза и лесна алтернатива“, каза Янис Клуге, експерт по Източна Европа от Германския институт по международни въпроси и въпроси на сигурността.
Висши служители на Белия дом казаха пред репортери тази седмица, че разговарят със страни и компании за увеличаване на производството. Те също така се опитват да идентифицират алтернативни източници на природен газ, които биха могли да бъдат пренасочени към Европа.
И все пак извършването на такава голяма намеса на енергийните пазари би било трудно. Изграждането на нови тръбопроводи и съоръжения за втечняване на газ отнема години. А пренасочването на големи обеми от изкопаемото гориво в момент, когато глобалният пазар и транспортните мрежи вече са разтегнати, ще изисква сътрудничество от големи износители на газ като Катар, които може да нямат много място за маневриране.
Освен това енергийните доставки в Европа вече са подложени на голямо напрежение. Ниските запаси и исторически високите цени на газа подхранват страховете в продължение на месеци, че ако зимата стане необичайно студена, страните ще трябва да предоставят повече помощ за затруднените клиенти и предприятия и дори може да намалят достъпа до електроенергия.
Никос Цафос, енергиен експерт в Центъра за стратегически и международни изследвания, каза, че малките смущения в доставките ще нарушат системата, но няма да я  разрушат. Най-лошият сценарий, при който руският газ напълно изчезне, обаче би бил друга история.
„Прекъсването на газовите потоци през Украйна е болезнено, но управляемо“, каза Цафос. "Пълното прекъсване на руския износ на енергия би било катастрофално. Няма начин Европа да замени тези обеми по някакъв смислен начин."

Огромна зависимост

Борбата за осигуряване на енергийни доставки за Европа хвърля светлина върху това колко зависи континентът от Русия, за да посрещне своите нужди. През 2020 г. Русия представлява около 38% от вноса на природен газ в Европейския съюз, доставяйки почти 153 милиарда кубически метра, според Евростат.
Най-голямата икономика в региона, Германия, е особено уязвима, тъй като се отказва  от въглищата и ядрената енергия. Такива са Италия и Австрия, които получават газ по тръбопроводи, които преминават през Украйна.
„Това е един вид „о, боже“, в който регионът осъзнава, че е изключително зависим от руския газ“, каза Карстен Бжески, глобален ръководител на макроизследванията в холандската банка ING.
Природният газ може да се съхранява, но запасите вече са по-ниски от обичайното, отчасти защото Русия намали износа за Европа в края на миналата година. Фатих Бирол, ръководител на Международната енергийна агенция, каза по-рано този месец, че руската газова компания Газпром е намалила износа за Европа с 25% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2021 г. въпреки високите пазарни цени. Той отбеляза, че намаляването съвпада с „засиленото геополитическо напрежение около Украйна“.
Високопоставен служител на Белия дом каза, че Русия ще бъде изправена пред големи икономически последици, ако реши да въоръжи своя износ на енергия. Те отбелязаха, че приходите от износ на петрол и газ осигуряват на Русия половината от нейния федерален бюджет.
Но лидерите в Европа и Съединените щати остават притеснени, че руският президент Владимир Путин все още може да избере да използва контрола на страната върху доставките на газ, за ​​да увеличи натиска върху Европа, ако конфликтът ескалира, подкопавайки подкрепата на хората за суровите западни санкции. Подготовката е в ход и в случай, че тръбопроводите в Украйна бъдат повредени в резултат на боевете там.

Колко далеч може да стигне LNG?

Една от възможностите за поддържане на доставките на Европа е пренасочването на пратките на втечнен природен газ или LNG, който се транспортира с океански танкери вместо по тръбопроводи.
Част от това предлагане вече се измества към Европа, тъй като производителите са привлечени от високите цени. Европа ще получи рекордно количество LNG през януари, според Алекс Фроли, анализатор на пазара на LNG.
Но ще са необходими много повече, ако вносът от Русия рязко спадне. Това може да е трудно да се осигури, като се има предвид колко разтегнат вече е пазарът.
„Глобалното производство на втечнен природен газ вече е почти равновесно“, каза Фроли. Промяната на търговските маршрути може също да "натовари корабоплаването", добави той.
Съединените щати, които станаха най-големият износител на втечнен природен газ през декември, може да увеличат доставките. Катар, който достави повече от пет пъти повече LNG за Азия от Европа през декември, може да направи същото.
Източник, запознат със ситуацията, каза пред CNN в сряда, че Катар може да изпрати малко неразпределен LNG в Европа, но за да бъдат доставени значими доставки, съществуващите клиенти ще трябва да се съгласят да отложат поръчката си

 

Най-лошият сценарий
Много по-тежък резултат би се получил, ако доставките на руски газ за Европа бъдат прекратени изцяло. В такъв случай би било невъзможно да се запълни дупката през следващите месеци, като се има предвид огромната роля на Русия в енергийната система на региона.
„Тази зима просто няма друго решение освен да продължим да внасяме руски газ“, каза Клуге от Германския институт по международни въпроси и въпроси на сигурността.
Не се очаква Русия да поеме по този път, който ще ескалира драматично напрежението и ще обедини Европа срещу Москва.
„Най-лошият сценарий за пълно спиране на износа на руски газ за ЕС остава много малко вероятен, тъй като би означавал масово нарушение на договора от контролирания от държавата доставчик Газпром“, каза Хенинг Глойщайн, директор на енергийната програма в консултантската компания Eurasia Group.
Това ще „разбие всички илюзии на ЕС, че Русия е надежден доставчик“ и вероятно ще предизвика „съгласувани усилия“ в рамките на блока за „трайно намаляване на вноса на газ от Русия възможно най-скоро“, добави той.
Но предвид непредсказуемостта на Путин, правителствените лидери се опитват да се подготвят за всички възможни варианти.

 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети