Байдън ще разположи войски в страните-членки на НАТО в Източна Европа

DenNews.bg
29.01.2022
размер на текста:

 Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в петък, че скоро планира да изпрати малък брой американски сили в Източна Европа, на фона на нарастващите страхове от възможна руска инвазия в Украйна, съобщи The Hill.

"Ще преместя войски в Източна Европа в страните от НАТО в близко бъдеще, каза Байдън пред репортери в база "Андрюс", след като се върна от пътуване до Питсбърг. Не твърде много."

Пентагонът постави 8500 войници в повишена готовност за потенциално разполагане в страните от НАТО в Източна Европа, а коментарите на Байдън изглежда категорично сигнализират, че поне някои от тези сили ще бъдат разположени скоро. Очаква се по-голямата част от войските да се присъединят към сили за бързо реагиране на НАТО в Източна Европа.

"Не вярваме, че президентът Путин е взел окончателно решение да използва тези сили срещу Украйна", заяви министърът на отбраната Лойд Остин.

Припомняме, че по-рано вчера държавният глава предупреди, че има "голяма вероятност" Русия да нахлуе в Украйна следващия месец.

Русия заяви, че вижда "малко основания за оптимизъм" в разрешаването на кризата, след като Вашингтон отхвърли основните искания на Москва.

Натрупването на десетки хиляди руски войници по границите на Украйна през последните седмици разпали страховете от инвазия. Русия отрича да планира такава.

News.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети