Болница в САЩ отказа да трансплантира сърце на неваксиниран

DenNews.bg
26.01.2022
размер на текста:

Американска болница отхвърли пациент за сърдечна трансплантация поне отчасти, защото не е ваксиниран срещу Covid-19.

31-годишният Фъргюсън има остра нужда от ново сърце, но болницата Brigham and Women's Hospital в Бостън го извади от списъка си, каза баща му Дейвид.

Той каза, че ваксината срещу Covid противоречи на „основните принципи на сина му, той не вярва в това“.

От болницата отговориха, че спазват политиката.

Говорител на болница заяви пред Би Би Си следното: „Като се има предвид недостига на налични органи, ние правим всичко възможно, за да гарантираме, че пациент, който получи трансплантиран орган, има най-голям шанс за оцеляване“.

Говорител допълни, че болницата изисква „ваксината Covid-19 и определено поведението и начин на живот за кандидатите за трансплантация, за да създадат както най-добрия шанс за успешна операция, така и да оптимизиране на оцеляването на пациента след трансплантация, като се има предвид, че имунната им система е драстично потисната“.

Внимателно формулираната декларация на болницата може да предполага, че други фактори лежат извън неваксинирания статус на пациента за неговата недопустимост, но тя отказа да обсъжда подробности, позовавайки се на поверителността на пациента.

Болницата добави, че повечето от 100 000 души в списъците на чакащите за трансплантация на органи няма да получат орган в рамките на пет години поради недостига на налични органи.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети