Евтина версия на хапчето Merck COVID ще бъде направена за по-бедните страни

DenNews.bg
20.01.2022
размер на текста:

 Агенция, подкрепяна от ООН, сключи сделка за близо 30 производителя на генерични лекарства да произвеждат евтини версии на хапчето COVID-19 на Merck & Co (MRK.N) молнупиравир за по-бедните нации, разширявайки достъпа до лекарство, разглеждано като оръжие в борбата с пандемия, информира Ройтерсц-

Антивирусният препарат, който през декември получи спешно одобрение в САЩ, намалява хоспитализациите и смъртните случаи на високорискови пациенти с около 30%, според резултатите от клинични тестове.

Споразумението, договорено от подкрепения от ООН, позволява на 27 производители на генерични медикаменти от Индия, Китай и други страни в Африка, Азия и Близкия изток да произвеждат съставки и готово лекарство. Сделката предвижда хапчето да се разпространява в 105 по-слабо развити държави.

Разработчиците на молнупиравир, както се казва продуктът на Merck, няма да получават лицензионни такси за продажбата на евтините версии, докато Covid-19 остава класифициран от Световната здравна организация (СЗО) като извънредна опасност за общественото здраве с международно значение.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети