Предупреждават ни за туиндемия

DenNews.bg
18.01.2022
размер на текста:

 Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията предупреждава, че тази година е възможна двойна епидемия (т.н. "туиндемия") от грип и коронавирус в Европа, съобщава "Ройтерс".

Причината е, че грипният вирус се разпространява в Европа много по-бързо отколкото през миналата година.

Ако предходната зима грипният вирус бе почти изчезнал вследствие на ограниченията заради коронавируса, то сега той циркулира много по-активно поради разхлабването на противоепидемичните мерки.

Броят на пациентите с грип в отделенията за интензивно лечение в болниците в Европа расте непрекъснато - през последната седмица на 2021 г. те са 43-ма. Въпреки че това е значително по-малко от 2018 г., когато цифрата беше над 400, то е и повече от 2020 г., когато през целия декември в интензивното отделение е имало само един човек с грип.

Според главния експерт по грип в ECDC Паси Пентинен бързото нарастване на броя на заразените може да доведе до необичайно дълъг грипен сезон, който да продължи и през лятото.

Той изрази опасение от грипа, ако започнат да се отменят всички мерки, тъй като от дълго време в Европа почти е нямало грипна циркулация. Възможно е да се отклоним от обичайните сезонни модели, предупреди Пентинен.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети