Джокович загуби битката срещу австралийското правителство

DenNews.bg
16.01.2022
размер на текста:

 Новак Джокович загуби съдебната битка срещу решението на австралийското правителство да анулира визата му за втори път.

20-кратният шампион от Големия шлем трябваше да играе срещу колегата си сърбин Миомир Кечманович на Откритото първенство на Австралия, което започва в понеделник.

Все още не е ясно дали Джокович все още ще има право да се състезава, като остават някои правни възможности.

Какво се случи?

Набързо свиканото заседание на Федералния съд беше отложено след обяд. Трима съдии  разглеждаха становища, направени от двете страни.

Кога ще вземем решение?

Това не е ясно. Главният съдия Джеймс Олсоп каза, че съдиите ще се опитат да дадат някои насоки по-късно в неделя, но каза, че може да се наложи друго изслушване да бъде насрочено за понеделник сутринта.

Не е ли малко напрегнато?

С една дума, да. Откритото първенство на Австралия трябва да започне в понеделник, като първият поставен Джокович ще играе със своя сънародник Миомир Кечманович в понеделник вечерта.

Какво казаха на съда адвокатите на Джокович?

Те оспорвиха решението на министъра на имиграцията да анулира визата на Джокович по три основания. Първото и основно основание е, че министърът не е обмислил правилно последствията от анулирането на визата му.

Адвокатът на Джокович Ник Ууд каза, че решението на министъра на имиграцията Алекс Хоук да отмени визата на клиента му е "ирационално", тъй като той не е разгледал "двоичната алтернатива", че самият акт може да стимулира анти-ваксъри.

Ууд каза, че Хоук разчита на една новинарска статия от 6 януари, в която се цитира Джокович, който казва, че е против ваксинацията през април 2020 г. Но Хоук не е търсил настоящите възгледи на Джокович, каза Ууд.

Как отговориха адвокатите на министъра?

Стивън Лойд, упълномощен от Хоук, каза, че министърът не е търсил сегашните му възгледи, тъй като нагласите на Джокович срещу ваксините са очевидни от нежеланието му да бъде ваксиниран. Той каза, че тенис звездата е имала много възможности да направи тови преди пристигането си в Австралия.

Той добави, че схващането, че Джокович се противопоставя на ваксинацията, е достатъчно, за да рискува да подтикне антиваксъри в страната. Той също така каза, че очевидното пренебрегване на правилата на Covid-19 от страна на тенис звездата означава, че има риск други да подражават на действията му и да игнорират заповедите за общественото здравеопазване.

Какви бяха вариантите ако визата на Джокович бе възстановена?

Можем да предположим, че Джокович ще се опита да остави съдебните си битки зад себе си и да се опита да спечели 21-ия си турнир от Големия шлем. Това не означава, че правителството ще остане настрана - те биха могли да изберат да го отменят отново на други основания, казват експерти.

Какво се случва сега,  след като визата му бе отменена?

Вариантът ще остане отворен за адвокатите на Джокович да отнесат делото му пред по-висш съд, но експертите казват, че времето няма да е на негова страна, като се има предвид, че турнирът трябва да започне след по-малко от 24 часа.

Има ли потенциал за друг обрат?

Експерти казват, че след като Джокович загуби, съдът може да поиска от министъра да му предостави временна виза, която да му позволи да участва в Australian Open. Визата дава на получателите определени работни права с условия и може да е достатъчно, за да позволи на Джокович да се състезава.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети