Джокович пред депортиране, отмениха визата му

DenNews.bg
14.01.2022
размер на текста:

 Австралия отмени визата на тенис звездата Новак Джокович за втори пореден път заради правото му да остане в страната неваксиниран.

Решението на министъра на имиграцията Алекс Хоук означава, че Джокович сега е изправен пред депортиране.

Въпреки това 34-годишният сърбин може да започне още едно юридическо предизвикателство да остане в страната.

Номер едно в мъжкия тенис трябваше да играе на Australian Open, което започва в понеделник.

Визата на Джокович беше отменена за първи път малко след пристигането му в Мелбърн на 6 януари, след като служители на австралийските гранични сили казаха, че той "не е успял да предостави подходящи доказателства", за да получи освобождаване от ваксина.

Той беше задържан и прекара часове на имиграционен контрол на летището и след това прекара дни в имиграционен хотел. Дни по-късно визата му беше възстановена от съдия, който разпореди освобождаването му, като постанови, че граничните служители са пренебрегнали правилната процедура при пристигането му.

Но в днес в Мелбърн Алекс  Хоук отмени визата на Джокович по силата на отделни правомощия в Закона за миграцията на Австралия.

Актът му позволява да депортира всеки, който сметне за потенциален риск за "здравето, безопасността или добрия ред на австралийската общност", но Джокович все още може да обжалва това.

Това идва, след като Джокович отправи обвинения, че заради агента си е направил фалшива декларация във формуляра си за пътуване - в който се посочва, че не е пътувал през 14-те дни преди пристигането си в Австралия, а всъщност е бил в Испания.

Той каза, че грешката е допусната от неговия агент, като я нарече "човешка грешка" и добави, че "не е била умишлена".

Той също така призна, че се е срещал с журналист и е имал фотосесия, след като е дал положителна проба за Covid-19.

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети