Трансплантираха на човек сърце от прасе

DenNews.bg
11.01.2022
размер на текста:

 Мъж от САЩ стана първият човек в света, на когото е трансплантирано сърце от генетично модифицирано прасе, предаде BBC.

57-годишният Дейвид Бенет се чувства добре три дни след експерименталната седемчасова процедура в Балтимор, съобщават лекарите. Трансплантацията е била последна надежда за спасяване на живота му, въпреки че все още не е ясно какви са дългосрочните му шансове за оцеляване.

"Сигурна смърт или тази трансплантация - това бяха опциите ми. Знам, че е изстрел в тъмното, но това е последният ми шанс", коментира американецът дни преди операцията.

Лекарите от Медицинския център на Университета в Мериленд получават специално разрешение от медицинския регулатор на САЩ да извършат процедурата. Бенет не е отговарял на условията за трансплантация на човешки орган, тъй като е бил в много лошо здравословно състояние.

За медицинския екип, извършил трансплантацията, тя е кулминацията на дългогодишни изследвания. Хирургът Бартли Грифит заяви, че операцията ще доближи света "с една крачка до разрешаването на кризата с недостига на органи".

Отдавна се обмисля възможността за използване на животински органи за т.нар. ксенотрансплантация, за да се отговори на търсенето, а използването на свински сърдечни клапи вече е широко разпространено.

През октомври 2021 г. хирурзи в Ню Йорк обявиха, че успешно са трансплантирали свински бъбрек на човек. В този случай обаче реципиентът е бил в мозъчна смърт без надежда за възстановяване.

Дейвид Бенет обаче се надява, че трансплантацията ще му позволи да продължи живота си. В продължение на шест седмици преди операцията той е бил прикован към леглото и е бил прикрепен към апарат, който го е поддържал жив, след като е бил диагностициран с неизлечимо сърдечно заболяване. В понеделник бе съобщено, че той вече диша самостоятелно.

Но какво точно ще се случи по-нататък, не е ясно. Свинята, използвана за трансплантацията, е била генетично модифицирана, за да се изключат няколко гена, които биха довели до отхвърляне на органа от организма на мъж

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети