Перфоратор – как да изберем най-подходящата опция

DenNews.bg
10.01.2022
размер на текста:

 Перфораторът е електрическа машина с ударен механизъм и възможност за пробиване. Той е универсален, тъй като съчетава редица възможности на бормашината и ударния чук. Многозадачността прави перфоратора незаменим при строителство, ремонт, декорация и други видове работа.
За да може всеки потребител да намери подходящата опция, има условно разделение на три класа, според теглото.
Леки - тежат не повече от 4 кг и имат мощност от 400 до 800 вата. Използват се главно за битови ремонти, когато трябва да пробиете дупки в бетон за дюбели, контакти и други. С този перфоратор може да фиксирате профил за стени от гипсокартон, да окачите рафтове, да монтирате водопроводни инсталации, да инсталирате ключове и контакти. В режим на удар можете да отчупите плочки или да премахнете лепилото за плочки.
Средни - тежат до 8 кг, а мощността може да достигне 1000 вата. Тези модели се използват от майстори за довършителни работи, ремонт, полагане на комуникации и електрически работи. По-голямата издръжливост и повишеното разрушително въздействие ще помогнат не само за изпълнение на задачи, типични за леки скални бормашини, но и за пробиване на отвори за тръби, подготовка на канали за електрическо окабеляване и премахване на старите подови настилки.
Тежки - надвишават 8 кг и имат мощност до 2000 W. Такива перфоратори се използват от професионалисти при демонтажни работи, основен ремонт, полагане на комуникации, отстраняване на материали. Възможно е изработване на дупки с корони с диаметър над 100 мм, нарязване на бетон в отвори, пробиване на естествен камък. За да намалят вибрациите, производителите инсталират амортисьори в дръжките, така че по време на продължителна работа да се намали риска от развитие на тунелен синдром.
Перфоратор - важни технически характеристики

Мощност

Мощността на всеки един перфоратор може да варира от 400 до 2000 W, в зависимост от класа. За домакинска работа са достатъчни 400 - 500 вата. Въпреки че такива модели се използват и в търговската сфера, например при инсталиране на окачени конструкции или инсталиране на прегради от гипсокартон. Инструментите, които трябва да работят с големи диаметри на инструмента всеки ден и да разрушават много здрави основи, трябва да имат мощност от над 1000 вата.

Енергия на удара

Може да бъде от 1 до 20 J и дори повече. Когато избирате, трябва да се ръководите от плътността на материалите, които ще обработвате. Необходима е голяма сила на удар за работа с бетон, стоманобетон, камък. Но това ще бъде вредно за крехките материали като тухли и пенобетон. В тях могат да се появят пукнатини и чипове. Но пък малката сила на удар е чудесна за спретнато нарязване на плочки и премахване на тънък слой лепило за плочки.
Важно: силата на удара не зависи от усилията на потребителя и степента на натиск върху инструмента. Това се дължи само на мощността и теглото на конкретен модел.
Честота на удара
Това е броят на движенията на вашия перфоратор в минута. За повечето модели параметърът се регулира в диапазона от 0 до 4000 - 5000 bpm заедно със скоростта. Всичко зависи от силата на натискане на спусъка. Честотата на удара на чука е по-ниска от тази на бормашина, а производителността се постига благодарение на високата сила на удара.

Скорост на шпиндела

Тя влияе върху скоростта на движение. Ако планирате да използвате перфоратор често за пробиване, трябва да изберете модел със стойност до 2000 оборота в минута. За пробиване не е необходима висока скорост, следователно за много представители на професионалния клас тя едва надвишава 1000 оборота в минута. Въртенето на скалната бормашина е изключително необходимо при отстраняване на резници от дупката.
Максимален диаметър на пробиване
Производителите посочват различни стойности за един модел, в зависимост от материалите, които се обработват. Прието е да се сравняват параметрите за обработка на бетон. Например, максималният диаметър за пробиване с бит може да бъде от 12 до 160 мм, а със свредло - от 10 до 80 мм. Ако трябва да пробиете дупки за дюбели и котви, не са необходими големи диаметри. И за да подготвите отвори за комуникации, кутии за контакти, разклонителни кутии, имате нужда от инструмент с възможност за работа с корони с диаметър над 100 мм.

Тегло

В случая не трябва да се следва познатото правило „колкото по-леко, толкова по-добре“. Най-тежките перфоратори са най-продуктивни. Тяхната разрушителна сила прави възможно извършването на демонтажни работи, пробиване на прегради и разширяване на отворите. Затова модели с тегло над 8 кг се използват при основни ремонти, строителство, пътни работи. За домашна употреба няма нужда да купувате тежка и масивна машина, с която ще ви е трудно да се справите. Олекотените инструменти с тегло до 4 кг са добра алтернатива и са перфектни за домашни ремонти, довършителни работи, монтаж на прегради от гипсокартон и подготовка на помещения за ремонт.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети