Съдът постанови решение в полза на Джокович

DenNews.bg
10.01.2022
размер на текста:

 На заседание днес съдия в Мелбърн постанови, че тенис звездата Новак Джокович трябва да бъде освободен от ареста, а отмяната на визата от правителството е отменена, информира Ройтерс.
Визата му беше отменена миналата седмица, след като властите установиха, че той не отговаря на условията за медицинско освобождаване от правилото на страната, че всички пристигащи трябва да бъдат ваксинирани срещу Covid-19.
Не е ясно дали Джокович ще участва в Australian Open или правителството ще удължи съдебното производство

Бърз преглед на събитията:

Документи, публикувани от съда в понеделник след присъдата, разкриват времевата линия, довела до това събитие. Според клетвените показания на Джокович:

Октомври или ноември 2021 г.: Джокович подава документи за временна входна виза за Австралия, за да се състезава на Australian Open.
18 ноември: Джокович получава визата.
16 декември: Джокович е дал положителна проба за Covid-19. Същия ден той е сниман на три събития, където нито едно от другите участия не е маскирано. На следващия ден той също е сниман на събитие за младежки награди.
22 декември: Пробата му за вируса е отрицателна.
30 декември: Той получава медицинско освобождаване от ваксинация срещу Covid за влизане от Tennis Australia, на основание, че току-що се е възстановил от Covid.
1 януари: Екипът на Джокович подава декларацията си за пътуване до австралийското министерство на вътрешните работи, което ги уведомява, че е оценена и той получава разрешение за пристигане без карантина.
2 януари: Джокович получава разрешение за пътуване по границата от правителството на щата Виктория, където се намира Мелбърн и където ще се проведе турнирът.
4 януари: Джокович заминава от Испания.
5 януари: Той пристига в Мелбърн късно през нощта, близо до полунощ. Паспортът му е взет и той е ескортиран до малка стая, където е разпитван от служители на граничния контрол.
6 януари: Визата му е отменена от австралийското правителство и той е отведен в обект за временно задържане в хотел Park в Мелбърн.
10 януари: Изслушването му започва, като съдията решава да отмени анулирането на визата му и да разпореди освобождаването му от ареста.

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети