Турция щяла на нахлуе в Гърция през България

DenNews.bg
24.09.2021
размер на текста:

 Турски правителствени експерти, сред които е и съветник на президента Реджеп Тайип Ердоган по сигурността и външната политика, обсъдиха начини за военно нахлуване в Гърция по една от най-големите телевизионни мрежи, съобщи „Greek City Times“. Говорейки пред проправителствения Си Ен Ен Тюрк за концентрацията на американски военни сили в Еврос, лейтенантът в пенсия Ердоган Каракуш, известен с предишни свои твърдения, че имената „Егейско море“ и „Агамемнон“ са „древнотурски“, коментира, че Турция е готова да нахлуе в гръцката Западна Тракия.

В същото шоу говори и Месут Хаки Кашън, известен още като съветник на президента Ердоган по сигурността и външната политика. Каракуш заяви, че натрупването на американски сили в Тракия, според турските военни планове, „не е проблем“. Той каза: „Американското натрупване не е значително, нито силата му е значителна. Там Америка по определен начин създава военна блокадна позиция, така че нашите сухопътни сили да не извършват операция. Вижте как го правят. Те вече са се установили както в пристанището, така и в определени части на Александруполис. Сега се установяват в лагера Джанули“. След това Каракуш, коментирайки, че теренът в Еврос е неподходящ за разгръщането на бронирани сили, заяви, че „предлага“ турско нашествие през райони, където вече са разположени американски сили.

„След като пресечем река Еврос, има равнина, като цялата област на север от града, наречен Александруполис, е изцяло планинска и залесена, неподходяща за бронирани превозни средства. Ето защо ще трябва да се премине през зоните, окупирани от американците“, каза Каракуш, а Кашън се намеси, като заяви, че има решение: „Армията може да влезе през България и да пресече линиите“. „Greek City Times“ коментира, че това не само са опасни идеи, отправени от националисти, търсещи няколко минути публичност, а и конкретни предложения от пенсионирани офицери и академици, които се обявяват за „анализатори в областта на отбраната“. Те често са канени в големи новинарски канали, за да разпространяват пропаганда, пише гръцката медия.

Източник: Actualno.com

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети