ДАНС и МВР изземат документи от КЕВР

DenNews.bg
23.09.2021
размер на текста:

Екипи на ДАНС и МВР провеждат акция в Комисията за енергийно и водно регулиране, иззети са документи.
Най-вероятно става дума за документи, свързани с търговията на ток на енергийната борса.
Предишната акция на ДАНС и МВР беше през от август, когато екипите им влязоха в БЕХ, ЕСО и НЕК заради високите цени на тока на енергийната борса. Тогава бе оповестено, че прокуратурата е разпоредила на спецагенцията за национална сигурност да извърши проверка на рекордно високата цена на ел.енергията за бизнеса.
Тогава бе съобщено, че наблюдаващият прокурор лично е изискал документи и информация от Министерство на енергетиката, Български енергиен холдинг, Българска независима енергийна борса и други институции, с цел да се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, в частност такова от компетентността на Специализираната прокуратура.

През последната година неведнъж бизнесът се оплаква от прекалено високите цени на ел. енергията, които вече се отразиха и на инфлацията.
От КЕВР потвърдиха за акцията и допълниха, че са предоставили всички изискани от тях документи, като активно сътрудничат на разследващите. Официално от органите на реда и от ДАНС все още няма съобщение за причината за проверката.
Акцията на ДАНС и МВР продължава в момента.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети