„Единна Русия“ печели изборите, макар и с отслабваща подкрепа

DenNews.bg
20.09.2021
размер на текста:

Управляващата партия "Единна Русия", която подкрепя руския президент Владимир Путин, е на път да запази мнозинството си в 450-местния парламент, въпреки значителната загуба на позиции пред противниците си, сочат първоначалните резултати от изборите, цитирани от Ройтерс и БТА.
По данни на Централната избирателна комисия след преброяване на почти 55 на сто от гласовете "Единна Русия" води с 46,6 процента.
На предишните избори през 2016 г. "Единна Русия" спечели над 54%от гласовете. Оттогава обаче популярността й бележи силен спад заради понижаващия се стандарт на живота в страната.

Според предварителните резултати за момента втора се нарежда Комунистическата партия с 21,3 процента от гласовете, а трета - националистическата Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР) на Владимир Жириновски, със 7,6 процента.
Според неокончателните резултати на четвърто място със 7,6 на сто е "Справедлива Русия". И трите партии са смятани за лоялни към системата. Надежди за преодоляване на 5-процентната бариера за влизане в парламента има и партията "Нови хора", която според прогнозните резултати ще получи около 6 процента.

Най-отявлените критици на Кремъл не бяха допуснати да участват в изборите.

Независимите наблюдатели от неправителствената организация "Голос" отчетоха хиляди нередности в изборите в цялата страна, повечето документирани със снимки или видеозаписи. ЦИК съобщи за получени около 750 жалби за нарушения и за около 7000 невалидни бюлетини.

Снощи бе съобщено, че избирателната активност е била 45 процента. На тези избори на някои места имаше възможност да се гласува онлайн, както гласува и Путин.

Управляващата партия "Единна Русия" още снощи празнуваше победата си в Москва след оповестяването на първите резултати от парламентарните избори, но опозицията каза, че е имало изборни измами.
Самият Владимир Путин не дойде в централата на партията, защото е в самоизолация заради много заразени с коронавируса в близкото му обкръжение, обясниха представители на партията.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети