Учебната година ще започне присъствено

DenNews.bg
02.09.2021
размер на текста:

Учебната година ще започне присъствено. Това бе заявено днес от служебния премиер Стефан Янев и от здравния министър Стойчо Кацаров.

Министър-председателят съобщи, че подготовката е учебната година да започне присъствено и добави, че ангажимент на учителите и на родители е именно към този тип поведение за ангажиране на децата и осъществяване на пълноценен учебен процес. Изказването Янев направи в началото на среща на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Янев съобщи, че според анализ от Министерството на образованието близо 25 процента от децата в предучилищна и училищна възраст не се включват активно в учебния процес. По думите на премиера те не са достатъчно ангажирани както в социалното общуване, така и по отношение на учебния материал. Всички тези въпроси ще бъдат разгледани в дълбочина, търси се възможно най-доброто ангажиране на държавните институции в различни области, допълни той.

По думите на премиера целта на срещата е да се подобрят съществуващите механизми и да не се намерят устойчиви решения и с оглед на пандемичната ситуация, както и на бъдещето на децата като пълноценни граждани.

Срещата се ръководи от вицепремиера по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Министърът на образованието и науката Николай Денков ще направи преглед на дейностите по Механизма до момента и ще очертае по-нататъшните действия. В нея участва и финансовият министър Асен Василев.

По думите на вицепремиера Донев в условията на четвъртата ковид вълна, преди началото на учебната година, има доста неясноти и безпокойства около началото й. Той припомни, че служебното правителство не отстъпва от ясно заявения ангажимент учебната година да започне присъствено. Според него в днешната дискусия участниците трябва да бъдат водени от категоричното убеждение, че училището е най-добрата форма за учене и социални умения.
Той посочи, че немалка част от децата остават "офлайн" от училищния живот и това е причина за днешната среща. Механизмът цели децата от рискови групи и региони да бъдат задържани в училище, напомни Донев.

 

По-рано здравният министър Стойчо Кацаров също обяви, че учебната година ще започне присъствено.

„Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние, възрастните, не искаме да се ваксинираме. Не можем да изключим варианта обаче, че няма да се стигне до дистанционно обучение в даден момент“, коментира Кацаров по време на брифинг за представяне на новите мерки – ВИЖТЕ ТУК.

„При развитие на ситуацията ще се стигне до грипна ваканция, съгласувани са мерките и правилата, като се съобразяваме с МОН“, поясни министър Кацаров.
Относно проверката на заболеваемостта в училищата - министърът смята, че това може да става само с щадящ вид тестове, МЗ ще допусне само това.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети