Нови мерки за цялата страна заради високите заболеваемост и смъртност от COVID-19

DenNews.bg
02.09.2021
размер на текста:

Министерство на здравеопазването налага нови мерки в страната заради разпространението от коронавируса и повишението на заболеваемостта в страната. Заповедта за новите мерки ще бъде публикувана до края на деня, те важат за цялата страна. Мерките важат от 7 септември до 30 октомври. Новината съобщи здравният министър Стойчо Кацаров, а мерките бяха съобщени от зам.-министъра д-р Александър Златанов.

Мерките са следните:

- Провеждането на занимания в езикови, школи, образователни се допуска при дистанция от метър и половина до 10 души в помещения, хигиена, проветряване, дезинфекция, преустановяват се посещения в детските центрове и клубове и услуги за деца.

- Провеждането на конгресни обучения се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и 30 души, 1,5 метра дистанция и носене на маски

- Преустановява се провеждането на тийм билдинги, провеждането на конкурси, масови изпити и други се допуска при използването на не повече от 30% от капацитета, спазване на 1.5 метра дистанция и носена на маска.

- Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, събори, фолклор.

- Кина, театри, циркове, концерти ще се допускат при не повече от 50% от капацитета на помещението, дистанция, определени физически места, маски.

- Посещенията на музеи и галерии ще става от 1 човек на 8 кв. м., дистанция от 1.5 метра, маски

- Центрове, различни школи, вкл. и за танцови изкуство ще работят при не повече от 30% при максимално 10 човека

- Спортни състезания с професионален характер на закрито без публика

- Спортни състезания на открито ще са с публика при не повече от 30% от капацитета на стадиона, само седящи места, всяка трета седалка, 1.5 метра дистанция и маска

- Фитнеси ще работят при изготвяне и използване на не повече от 30% от капацитета, спортни зали, клубове, басейни ще се на база индивидуални спортове

- Колективни спортове на закрито се преустановяват

- Посещенията в балнеолечебни, спа центрове ще са по 30% от капацитета, при график за индивидуални посещения, маски, 1.5 метра

- Посещенията в заведенията за хранене, игрални зали се допускат само в часови интервал от 7 ч. до 22 ч.. 1 5 метра между облегалките на столовете на съседните маси, 6 души на маса, маски за персонала. След 22 ч. няма да работят заведения.

- Събития - частни тържества, кръщенета, сватби - ограничението ще е до 30 души на закрито и 60 на открито.

- Физически и юридически лица, които управляват търговски и административни обекти, трябва да създадат организация на контрол на клиентите от 1 човек на 8 кв. метър.

- На пазари, базари, тържища - трябва да се създаде организация на еднопосочно движение, контрол, дистанция от 1.5 метра, посетителите и работещите с маски

- Работодателите трябва да организират работния процес в дистанционна форма - работа от разстояние, надомна работа, а където е невъзможно - най-много 50% присъствено.

- Посещения в социални заведения и свижданията в болниците остават разрешени, но ще стават при пълен комплект с предпазни средства, не повече от един човек в стая по едно и също време и по ред, определен от болниците.

- В офиси и места, където всички от персонала са ваксинирани - ще могат да работят на 100% капацитет при валиден ковид сертификат, отрицателен резултат от изследване от 72 часа или бърз антигенен тест, или аналогичен документ, само ваксинирани или преболедували. Ръководителите уведомяват съответната РЗИ, те поддържат списък на обектите и мероприятията, спорове основно вида на обекта се решават от РЗИ.

Здравният министър Стойчо Кацаров обясни, че мерките се въвеждат с голямо нежелание, но властите се оказват принудени от ситуацията. Той отправи призив да се спазват мерките и да се съдейства на контролните органи. Ако заболеваемостта се увеличи, може да се налагат и по-крайни мерки.

"Няма да се поколебаем да се приложат най строгите възможни мерки - това зависи от всички нас", категоричен е здравният министър. Въпреки че Търговище е в тъмно червената зона от вчера, Кацаров уточни, че мерките са еднакви за цялата страна.

Всички, които са засегнати от мерките и ограничават дейността напълно или частично, имат право да получат компенсация за това.

Проф. Мира Кожухарова, съветник по епидемиологичните въпроси, добави, че се проследява заболяваемостта на 14-дневна база, процент на положителни проби на седмична база, броят на хоспитализираните и хората в интензивно отделение.

Проф. Ива Христова от НЦЗПБ обясни, че има пълна доминация на Делта варианта, нисък процент на алфа вариант, няма други варианти на короанвируса у нас. 98-99% от пробите са с Делта вариант. Един заразява 6 до 8 от присъстващите хора, обясни тя.


„Няма място за паника, ситуацията е сериозна, но не е извън контрол, ниският процент на ваксинация принуждава МЗ да наложи мерките“, категоричен е министър Кацаров.

Той поясни, че е обезпокоително висок броят на починалите, което има логическа връзка отново с високия брой на неваксинирани хора.


Настояването на МЗ е да се ваксинират възрастни хора, 85% от починалите са на хора над 60-годишна възраст, макар да се заразяват млади хора. Здравният министър съобщи, че днес се очаква становище от Европейската агенция по лекарствата, до която българската страна е изпратила официално запитване, за възможност да се позволи поставянето на трета ваксина. В България вече има категории на такива лица.

На брифинга на МЗ днес не присъства държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Министър Стойчо Кацаров поясни, че неговото място днес се заема от д-р Кремена Пармакова, тъй като доц. Кунчев бил в болнични тази седмица.

Преди да се вземе решението за налагане на мерки са проведени редица обсъждания с експерти, членове на Експертния съвет по епидемиология, както и над 40 становища на браншови съсловни организации.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети