Афганистанец, оказал лично помощ на Байдън, сега го моли да го спаси

DenNews.bg
02.09.2021
размер на текста:

Афганистанец, работил като преводач към американските сили и оказал лично помощ на настоящия президент Джо Байдън по време на посещението му като сенатор в страната, сега моли американския президент за помощ.

Афганистанецът съобщава само първото си име, защото след изтеглянето на US частите от страната се укрива, защото се страхува за собствения си живот и живота на съпругата си и четирите им деца, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл". Призивът, публикуван в американското издание, неслучайно е отправен към Байдън, защото именно преводачът през 2008 г. му помогнал по време на снежна буря в Афганистан.


"Добър ден, господин президент. Спасете мен и моето семейство! Не ме забравяйте тук", пише Мохамед.

Мохамед е бил преводач във военновъздушната база "Баграм". Той е бил част от екипа военни, притекъл се на помощ на трима американски сенатори, посетили страната през февруари 2008 г. Един от тези сенатори бил Байдън. Хеликоптерът, с който тримата пътували, трябвало да кацне заради снежна буря на около 30 километра от базата. След като им била оказана помощ, Мохамед бил оставен да пази хеликоптера в продължение на 30 часа, докато времето се оправи.

Според в. "Уолстрийт джърнъл" Байдън е споменавал за това пътуване до Афганистан, за да изтъкне, че има външнополитически опит по време на кандидатпрезидентската кампания на Барак Обама през 2008 г., на когото той беше кандидат за вицепрезидент.

Мохамед иска да получи специална имигратска виза, издавана на всички, които са работили за американската армия. Но фирмата, която го била наела на работа при американските военни, изгубила необходимата за това документация. След победата на талибаните в средата на август Мохамед и семейството му отишли в района на летището на Кабул, но американските военни били готови да допуснат само него в периметъра на летището, но не и семейството му.

Говорителката на Белия дом Джен Саки коментира призива на Мохамед:

"Нашето послание към него е: Благодаря, че сте се сражавали на наша страна през последните 20 години. Ние ще ви изведем".

В. "Вашингтон пост" пък съобщава за друг подобен случай. Майк, който е бивш афганистански преводач със зелена карта и който живеел в САЩ, се върнал в Кабул да изведе оттам и семейството си, но се оказал блокиран и сега се криел заедно с жена си, трите им деца, родителите си и двамата си братя и сестра си в околностите на града. Той чакал с близките си 36 часа пред металната ограда на летището, но не могъл да влезе вътре, разказва Зак Дишброу, командир на частта, към която бил зачислен Майк, който успял да уреди места за семейството на Майк в един от военните самолети, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети